问题 阅读理解

One day, many years ago, when I was working as a psychologist(心理学家) in England, David was brought into my office. His face was pale(苍白的)and he looked at his own feet.

David lost his father when he was two years old and lived with his mother and grandfather ever since. But the year before he turned 13, his grandfather died and his mother was killed in a car accident. His teacher told me that he refused to talk to others from then on.

How could I help him?

David didn't say a word. As he was leaving, I put my hand on his shoulder."Come back next week if you like. "I said.

He came and I suggested we play a game of chess. He agreed. After that we played chess every Wednesday afternoon--in complete silence. Usually, he arrived earlier than agreed.   It seemed  that he liked to be with me. But why didn't he ever look at me?

"Perhaps he simply needs someone to share his pain (痛苦)with," I thought.

Months later, when I was looking at his head, he suddenly looked up at me. "It's your turn," he said. After that day, David started talking. He finally got friends in school and he even joined a bicycle club. He wrote to me a few times. Now he had re ally started to live his life.

Maybe I gave David something. But I learned a lot from him. I learned how time makes it possible to get over what seems to be painful. David showed me how to help people like him. All they need is a shoulder to cry on, a friendly touch and an ear that listens.

小题1:When David was brought into the writer's office, ___________.

A.he said hello to the writer

B.he seemed happy

C.he looked at his own feet

D.he smiled at the writer小题2:David's father died when he was  ________ years old.

A.13

B.2

C.5

D.6小题3:To help David, the writer __________every Wednesday afternoon.

A.played chess with him

B.told stories to him

C.wrote letters to him

D.played soccer with him小题4:What club did David join?

A.A chess club.

B.An art club.

C.An English club.

D.A bicycle club.小题5:Which of the following statements is NOT true?

A.David finally got friends in school.

B.After his father died, David refused to talk to others.

C.David didn't say anything to the Writer at first.

D.At last the writer learned a lot from David.

答案

小题1:C

小题2:B

小题3:A

小题4:D

小题5:B

小题1:细节理解题,由文中语句“David was brought into my office. His face was pale(苍白的)and he looked at his own feet.”可知。

小题2:细节理解题,由文中语句“David lost his father when he was two years old and lived with his mother and grandfather ever since.”可知。

小题3:细节理解题,由文中语句“He came and I suggested we play a game of chess. He agreed. After that we played chess every Wednesday afternoon--in complete silence.”可知。

小题4:细节理解题,由文中语句“, David started talking. He finally got friends in school and he even joined a bicycle club.”可知。

小题5:理解归纳题,纵观全文语句理解归纳可知。

单项选择题

(七) 正保公司2008年度归属于普通股股东的净利润为40000万元,归属于优先股股东的净利润为1000万元,发行在外普通股加权平均数为100000万股。年初已发行在外的潜在普通股有:
(1) 股份期权12000万份,每份股份期权拥有在授权日起五年后的可行权日以8元的行权价格购买1股本公司新发股票的权利。
(2) 经批准于2008年1月1日发行了50万份可转换债券,每份面值1000元,取得总价款50400万元。该债券期限为5年,票面年利率为3%,实际利率为4%,自2009年1月1日起利息按年支付;债券发行1年后可转换为普通股股票,初始转股价为每股10元,股票面值为每股1元。甲公司在该项可转换公司债券进行初始确认时,按相关规定进行了分拆。
假定:①甲公司采用实际利率法确认利息费用;②每年年末计提债券利息和确认利息费用;③不考虑其他相关因素;④(P/A,4%,5)=4.4518,(P/F,4%,5)=0.8219;⑤按实际利率计算的可转换公司债券的现值即为其包含的负债成份的公允价值;⑥按发行当日可转换公司债券的账面价值计算转股数。⑦稀释性每股收益计算结果保留4位小数,其余计算保留两位小数,单位以万元或万股表示。
当期普通股平均市场价格为12元,年度内没有期权被行权,所得税税率为25%。

下列有关基本每股收益的表述中,不正确的是( )。

A.计算基本每股收益时,分母为当期发行在外普通股的算术加权平均数

B.计算基本每股收益时,分子为归属于普通股和优先股股东的当期净利润

C.基本每股收益仅考虑当期实际发行在外的普通股股份,按照归属于普通股股东的当期净利润除以当期实际发行在外普通股的加权平均数计算确定

D.基本每股收益仅考虑当期实际发行在外的普通股股数,即期初发行在外普通股股数根据当期新发行或回购的普通股股数与相应的时间权数的乘积进行调整后的股数

单项选择题