问题 单项选择题

在评价改革开放30年历史的时候,如果抽象地论证改革开放的历史必然性,或者具体地罗列改革开放的成就,都难以统一思想。因为有人同样可以罗列许多存在的 问题。并同改革开放前做简单对比,________甚至否定客观结论。因此,要从大处着眼,用历史的眼光来________,把这“30年”放到“两个 100年”的历史大背景中去。依次填入画横线部分最恰当的一项是()。

A. 怀疑 衡量 探讨

B.质疑 评判 考察

C. 反思 评价 考量

D.猜疑 分析 研究

答案

参考答案:B

解析:文段讲述的是如何科学地评价改革开放。第一空应与“否定”形成递进关系,“反思”不能很好地和“甚至否定”衔接,排除C;第二空,文段讨论的是评价改革开 放,故排除A、D两项;第三空,“考察”能很好地体现出将“30年”与“两个100年”的其他时间做对比。本题选B。

阅读理解

B

As a teenager of the digital era, it is really hard to say no to fantastic electronic gadgets(电子产品). Many of us can’t get through a day without using our mobile phones or checking our e-mails. No matter if we’re “@home”, “@school” or“@play”, living without technological toys seems more and more unthinkable.

However, although gadgets bring convenience, many of us can start to feel stressed out by them. And, a lot of electronics are fairly expensive. Fashionable gadgets come and go in the digital age in the blink of any eye. So, think twice before you pulling out your wallet.

Here are some of the most popular gadgets and their pros and cons:

Pros: Laptops have made our lives much easier. You can take your books, movies, music and homework everywhere.

Cons: They cost at least 4,000 yuan! If you only want to share photos or games with your friend, then a flash memory stick is a great cheap alternative.

Pros: As well as carrying your favourite music, a video MP3 player can play up to 150 hours of movies and TV programmes.

Cons: The price—sometimes more than 2,000 yuan—is the first concern. Secondly, though music is really important to young people, ask yourself if video is really necessary. A regular MP3 player is a lot cheaper. And remember, don’t let the loud volume damage your hearing.

Pros: New mobile phones combine traditional functions with a digital camera, MP3 player and even a radio. Some can also send and receive e-mails.

Cons: Always trying to keep up with the latest model can be a waste of money. There are always new, improved phones coming out. Don’t be a fool. Do you really need all these functions? Think twice before you buy.  

60. According to the writer, which of the following statements is true?

A. Teenagers can’t live through a day without fantastic electronic gadgets.

B. Teenagers can hardly live happily without electronic gadgets.

C. Teenagers’ life is full of expensive electronic gadgets.

D. It’s all but impossible for many teenagers to live without fantastic electronic gadgets.  

61. What conclusion can we draw from the passage?

A. Never buy the most updated gadgets.  

B. You should buy the gadgets with as many functions as possible.

C. We needn’t always pay the most part to buy the most up-to-date gadgets with many functions.

D. Never buy the latest model, it’s much too expensive.

62. Choose the statement most similar in meaning to the underlined sentence in Paragraph2.

A. Fashionable gadgets are updated in the digital times in a flash.

B. Fashionable gadgets are transported everywhere in the digital age in the blink of any eye.  

C. People keep buying and throwing away expensive fashionable gadgets in the digital age in the blink of any eye.  

D. People use all kinds of fashionable gadgets all the time in the digital age.

63. What do the words “pros and cons” mean in the selection?

A. Agreements and disagreements.

B. The views that are favoured and not favoured by people.

C. Benefits and bads.  

D. Advantages and disadvantages.

单项选择题