问题 阅读理解

阅读理解

In recent years advances in medical technology have made it possible for people to live longer than in the past . New medicines and machines are developing every day to extend life. However, some people , including some doctors, are not in favor of these life extending measures, and they say that people should have the right(权利)to die when they want. They say that the quality of life is as important as life itself, and that people should not be forced to go on living when conditions of life have become unbearable . They say that people should be allowed to die with dignity(尊严)and to decide when they want to die. Others don’t agree and say that life under any conditions is better than death and that the duty of doctors is always to extend life as long as possible. And so the battle goes on and on without a definite (明确的)answer.

小题1:The best title for this passage is ______________.

A.The Right to Live

B.The Right to Die

C.The Doctor’s Duty

D.Life Is Better than Death小题2: People can live longer than in the past. It’s because _____________.

A.medical technology develops

B.we have big hospitals

C.there are many good doctors

D.both B and C小题3:According to some people whether a dying patient has the right to die is up to________.

A.the doctors

B.the surroundings

C.his or his family

D.the patient himself or herself小题4: In the writer’s opinion ___________.

A.death is better than life

B.life is better than death

C.neither life nor death is good

D.none of the above小题5: Why do some patients want to die ?  Because _____________.

A.the doctors are not good

B.the conditions are bad

C.life is too hard

D.they are seriously ill

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:D

小题4:D

小题5:D

题目分析:

小题1:细节理解题,根据对文中语句they say that people should have the right(权利)to die when they want的理解,可知随着人们生活的提高以及医疗条件的改善,寿命延长了,但是人们也有死的权利,故选B

小题2:细节理解题,根据短文第二段第一句In recent years advances in medical technology have made it possible for people to live longer than in the past的理解,可知医疗条件的改善是人寿命延长的原因,故选A

小题3:细节理解题,根据对短文They say that people should be allowed to die with dignity(尊严)and to decide when they want to die.的理解可知,能否决定病人的死亡要由病人自己来决定

小题4:细节理解题,根据文中语句And so the battle goes on and on without a definite (明确的)answer. 的理解,可知到目前为止这个话题的讨论还没有结果,故选D

小题5:细节理解题,通过对短文They say that the quality of life is as important as life itself, and that people should not be forced to go on living when conditions of life have become unbearable的理解可知,病人决定死亡,是由于病情很严重到了无法忍受的程度

点评:该短文主要介绍了当今社会随着生活及医疗条件的改善,人们的寿命延长了,但是有些人在生活不能自理的情况下有权利选择死亡,这要由他们自己来决定,对于这个问题,众说纷纭,当然延长生命是医生的责任

单项选择题
单项选择题