问题 选择题

每年3月28日20时30分到21时30分,全球24个时区的2000余座城镇以熄灯一小时的方式“接力”参加世界自然基金会发起的旨在节能减排保护人类地球家园的“地球一小时”活动,人们通过“地球一小时”等活动唤醒公众的环保意识,是因为

①环境的人为恶化有一个从逐渐量变到根本质变的演变过程

②环境的人为恶化是一个不可逆的从量变到质变的发展过程

③环境的改变是人类不断征服自然的从量变到质变的过程

④环境的改变是人与自然和谐相处的从量变到质变的过程

A.①②

B.②③

C.③④

D.①④

答案

答案:D

题目分析:该题考查量变与质变的辩证关系原理,②观点错误,环境的恶化是我们可以发挥主观能动性、可以逆转的,③观点错误,自然界是客观的,我们要尊重自然、保护自然和自然和谐相处,说征服自然是错误的,①④观点正确且符合题意,故答案应选D。

点评:本题考生注意排除错误选项和无关项,答案便可以得出,本题难度一般。自然界是物质的,是不以人的意志为转移的,承认自然界的客观性是我们处理人与自然关系的前提,我们要学会尊重自然、顺应自然、保护自然,与自然和谐相处。

阅读理解

Many earthquakes happen without warning, so it is important to know what to do when it happens. Here are some tips on how to stay safe in earthquakes.

◆Keep a cool head. Worry won’t help you. Think about what you should do. The first several seconds are important.

◆If you are indoors, stay inside and duck and cover. Hide under a desk or table, or stand in a corner. Cover your head and neck with your arms. Stay away from windows and anything that could fall on you.

◆If you are in a crowded(拥挤的) hall or shop, don’t rush for the door. You will find too many people trying to get out at the same time. Instead, lower(降低) yourself close to the ground and cover your head and neck with your hands and arms.

◆If you are outdoors, try to get into an open area away from buildings, trees or street lights.

◆If you are trapped in a place, you may make noises by knocking at the rocks. But don’t shout all the time. You could be without help for up to 72 hours. Try to find some water and food.

◆Stay in your seat if in a cinema or a theatre. Get below the level(水平线) of the back of the seat. Cover your head and neck with your arms.

◆Stay in a safe area until you are sure it’s OK to leave. Some aftershocks(余震) may follow. They are as dangerous as the earthquake.

小题1:The best title(题目) of the passage is ____________.

A.Advice for dangerous situations

B.How to keep calm in earthquakes

C.Ways to protect yourself in earthquakes

D.Be careful with aftershocks小题2:The underlined word “duck” in Tip 2 means _____________.

A.a water bird with short legs

B.some kind of meat for eating

C.walk like a duck

D.lower your head or body very quickly小题3:_________ should be the most important part(s) to be protected in earthquakes.

A.Your head and arms

B.Your head and neck

C.Your neck and arms

D.Your arms小题4:. From the passage we know that _________.

A.keeping calm is very important during the earthquake

B.we can hide under the tree during the earthquake

C.we don’t have to care about aftershocks

D.we should keep shouting for help if we are trapped

单项选择题