问题 阅读理解

For more than four hundred years, people all over the world have been reading ,watching and listening to the plays and poetry of the British writer William Shakespeare.

Most people think of Shakespeare as a writer. But he was also a theater producer, a part owner of an acting company and an actor. For most of his career, he was a producer and main writer for an acting company called the King’s Men. Shakespeare is best known for the thirty—nine plays that he wrote, although only thirty—eight exist today. His plays are usually divided into three groups: comedies, histories and tragedies. Some of his most famous plays are Hamlet ,Romeo and Juliet, Macbeth and so on.

Shakespeare was born in 1564 in England. At school he liked watching plays. He decided to be an actor when he finished school at the age of 14.He married Anne Hathaway at the age of 18.The couple had three children, two daughters and a son who died very young. In 1585,Shakespeare left his hometown. No one knows why he left or moved to London and joined a theater company which opened the Globe Theater in 1599.He made much money from it.He became an actor, and he also wrote plays. He usually acted in his own plays. He died in 1616. He left his money to his family. He left his genius to the world. Now you can still see his plays in English and in many other languages. He is one of the most famous writers in the world.

小题1:What was Shakespeare?

A.A writer

B.An actor

C.A theater producer

D.A,B and C小题2:Shakespeare made much money from_______.

A.writing

B.acting

C.opening the Globe Theater

D.selling his books小题3:What’s the meaning of the underlined word “genius” in the passage?

A.房子

B.遗憾

C.悔恨

D.天赋小题4:Which sentence is NOT TRUE according to the passage?

A.Shakespeare died when he was 52 years old.

B.Shakespeare married in 1582,and he had two daughters and a son.

C.Shakespeare’s plays are usually divided into three groups: comedies, histories and science fictions.

D.No one knows why Shakespeare left his hometown at he age of 21.

答案

小题1:D

小题2:B

小题3:D

小题4:C

题目分析:本文主要介绍了英国著名的剧作家和诗人莎士比亚的生平。莎士比亚出生在1564年,十四岁时决定成为一名演员。后来独自离开家乡,靠着演戏争得了很多钱。49岁时退休返回家乡,52岁去世。

小题1:根据第二段Most people think of Shakespeare as a writer. But he was also a theater producer, a part owner of an acting company and an actor.描述,可知选D。

小题2:根据最后一段No one knows why he left or moved to London and joined a theater company which opened the Globe Theater in 1599.He made much money from it.He became an actor, and he also wrote plays. 描述,可知选B。

小题3:联系后一句描述,可知此处指的是他把他的天赋留给了世界。故选D。

小题4:根据第二段His plays are usually divided into three groups: comedies, histories and tragedies.描述,可知选项C描述错误。

点评:本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到适当依据。只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考察细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。

阅读理解与欣赏

阅读并回答问题。

日月盐水豆(节选)

何立伟

  我儿时吃过很多有味的吃食,如今是很难得吃到了,比如盐水豆。我外婆因为是在农村中长大,承祖训,修来女人最大的妇德,就是持家,尤擅“衣食住行”里的“食”,做得一手好饭菜,又养鸡养鸭,上世纪的60年代过“苦日子”时,竟还在后屋里养过一头猪,使人人面有菜色的日子里我家比别人家多出几分鲜见的红润来。我外婆说:“有吃就是福。”还有一门本事,就是闲来便给我们细伢崽制零食吃.免得我们找父母讨钱,鼻涕口水流一脸模样不好看。制得好的零食是盐水豆。

  把黄豆洗了,置盐水中煮到微糜,滤干,拌以辣椒粉(又稍许甘草粉)以及紫苏叶跟干笋丝,于是取个竹篾大簸箕,摊在上头,拿筷子一粒一粒拔得匀匀爽爽,放到太阳下头晒,晒到豆皮起皱,仿佛全体思考哈姆雷特的那个人生大问题的苦恼模样,且内里豆肉硬硬的将干未干有嚼头,遂收拢来,装到一只泥陶小罐里,每在教育了我们一通细伢崽要听大人老师的话之后,便一人赏一把盐水豆,将指甲很长的五指聚成鸟喙,朝罐口里啄去。所以盐水豆对我外婆来说,除了好吃解馋,还是施教之物。但我们细伢崽是全不理会“豆以载道”,只觉得这东西美味至极,天下难有,握在掌心里,一掌心的汗,吃完了盐水豆,还来舔掌心。我外婆斥我:“哪里见你那副样子,一把把地吃,要一粒一粒地吃来!”意思是不要贪,不要馋,要慢慢品味,好吃东西性不得急。我妹妹是照她的话来吃,然而我做不到。我于是挨丁公,坐到地上嚎。嚎的结果,是外婆摇摇脑壳又回身去抱泥陶小罐来。

  我今想起来,盐水豆确应慢慢吃,一粒又一粒,因为有嚼头,因为细嚼之下,其味悠长,异香满颊,可体会到平常日子的好。豆子好吃,拌在一起的紫苏好吃,干笋丝亦好吃,但要合在一起吃才是五味俱全。我有时把它装在口袋里带到学校,跟邻座的女同学谢三毛兑梅子来吃。梅子也是她家里外婆做的,染了色,红红的,又湿且脆,我亦是看见不得,说得文气点叫“望梅生津”,说得难听点叫一见就流哈巴涎。我吃了她的梅子,点点头:“好吃好吃!”她吃了我的盐水豆,亦点点头:“好吃好吃!”这种“好吃好吃”的易货而交,从一年级直至六年级。我的小学如果要说有什么味道,那即是盐水豆跟梅子的味道。吃还不是明目张胆地吃,是在老师眼皮底下偷偷地吃,有冒险的刺激同快活。

  我外婆做完了家务,天气好,就抽一把竹靠椅坐到院子的太阳下头,手心里握一把盐水豆。她牙齿不好,于是慢慢磨,眼睛微闭,嘴角蠕动,长日亦有滋有味。

  我外婆早已不在人世了。盐水豆也仿佛同她一起去到岁月的尽头了。

  古人说得好,人事有代谢,往来成古今。许多的人事物事被时间卷走,是再也不会回到今生今世岸上来。年轻人没有历史,于是亦不会有记忆。正因为盐水豆是我的个人历史,所以它只是我记忆深处最美好的吃食,何况与它襟连的,是我的老外婆,她将指甲很长的五指聚成鸟喙,朝泥陶小罐里啄去,那罐子里恰有我的天性天趣,以及童年少年。

  俱往矣。

1.本文运用了什么表现手法?

_______________________________________________________________

2.表达了作者怎样的思想感情?

_______________________________________________________________

3.为什么文中说盐水豆是外婆的“施教之物”,能“豆以载道”?

_______________________________________________________________

4.文中哪些语句能体现出外婆制的盐水豆好吃?试举出三个例子。

_______________________________________________________________

5.文章结尾的“俱往矣”具体指什么?这句话暗含了作者怎样的情感?

_______________________________________________________________

6.请摘出文中你最喜欢的一个句子,并说说喜欢的理由。

_______________________________________________________________

多项选择题