问题 阅读理解

Once when I was a teenager, my father and I were standing in line to buy tickets for the circus. Finally, there was only one family between the ticket office and us. This family made a big impression on me.

There were eight children, all probably under the age of 12. You could tell they didn’t have a lot of money. Their clothes were not expensive, but they were clean. The children talked excitedly about the clowns. It was clearly a very important day out for them. The father and mother seemed happy as they could be.

The tickets lady asked how many tickets the father wanted, he proudly answered, “Please let me buy eight children’s tickets and two adults’ tickets, so I can take my family to the circus.”

The ticket lady told him the price.

The man’s wife lowered her head. There was no longer a smile on the man’s face. He quietly asked, “How much did you say?”

The ticket lady again told him the price.

The man obviously didn’t have enough money. But how could he tell his kids the bad news?

Seeing what was happening, my dad took a $20 note from his pocket and dropped in on the ground. (We were not rich ourselves at all!) He then tapped the man on the shoulder and said, “Excuse me, sir, you dropped this.”

The man understood my father was helping him. He picked up the money, looked straight into my dad’s eyes, and in tears replied. “Thank you. This really means a lot to me and my family.”

Although we did not go to the circus that night, we didn’t go without.

小题1:Why does the writer say “Their clothes were not expensive, but they were clean” ( Paragraph 2)?

A.To show the children were well looked after.

B.To show cheap clothes could be popular.

C.To show how hard the mother worked.

D.To show how rich the family were.小题2:Why was the poor man unhappy after he spoke with the ticket lady?

A.He had lost his money.

B.His children were noisy.

C.The tickets were sold out.

D.The tickets were too expensive.小题3:Who did the $20 note belong to?

A.The poor man .

B.The writer’s father.

C.The poor man’s wife.

D.The ticket lady.小题4:Why was the poor man in tears at the end of the story?

A.He found the money he lost.

B.He wanted others to help him.

C.He made his children unhappy.

D.He was thankful for the kindness.小题5:Which of the following statements is probably true according to the passage?

A.The poor mans saw the circus that night.

B.The two families became close friends.

C.The writer’s father earned some money.

D.The writer saw the circs that night.

答案

小题1:A

小题2:D

小题3:B

小题4:D

小题5:A

这篇短文中作者主要记述了自己的父亲帮助一家人的故事。这是一个有着八个孩子的家庭,父母带孩子们去看马戏,可是票价太贵。正在这位父亲遭难之际,我的父亲估计丢下20美元,来帮助这一家人。最后这家人如愿以偿的看上了马戏,而我们也因为帮助别人感到很高兴。

小题1:这句话的意思是他们的衣服不昂贵,但是很干净。由此可见父母做的工作很多,故选A,说明这些孩子们被照顾的很好。

小题2:联系下文The man obviously didn’t have enough money. 描述,可知这个男人没有足够的钱,故选D。

小题3:根据Seeing what was happening, my dad took a $20 note from his pocket and dropped in on the ground. 描述,可知这20美元是我父亲的,故选B。

小题4:根据“Thank you. This really means a lot to me and my family.”可知我的父亲帮了这一家一个大忙,故选D。

小题5:通过短文描述,可知这一家人那天晚上看上了马戏,故选A。

单项选择题
单项选择题

张某,女,23岁,未婚,银行职员。
主要问题:与人见面时面红耳赤、心慌气促,紧张不安。
来访情况:由家属代述,求助者低头不语,拒绝交谈,回避心理咨询师的目光。上小学和中学时成绩较好,19岁考入某专科学校,某日发现新来的青年男教师讲课时总是注视自己,认为老师对自己有意思,课后联想甚多。最终觉得可能是自作多情,因而羞愧不已。后来凡遇见该老师就面红耳赤、心慌气促。以后觉得同学好像都看出了她的隐私,因而与同学们在一起也是手足无措、言行尴尬。一次要求同班的男生帮助而遭拒绝,觉得没有人喜欢自己,更是羞于见人。好容易熬到毕业,分配在某单位工作。但情况并未好转,仍不敢与同事面对面交谈,更害怕与别人眼光对视。自知如此会招致非议,但苦于不能自拔。后别人介绍一男友,才貌均中意,却因害怕会面,多次托词,回避约会。虽同在一市居住却多是鸿雁往来。一次遇上男方父亲寿辰,无从推托,只得“铤而走险”。临行前忑忐不安,一到男方家便头昏目眩、全身发抖、语无伦次、大汗淋漓。遂被送往医院。此后几乎羞见一切人,有时连自己家人同桌吃饭也感到不自然。为此,求助者十分痛苦,也很沮丧,甚至有活不下去的念头。经家人劝说来进行心理咨询。
其他情况:平素性格内向敏感、勤学好胜。自幼家境不好,儿时便颇知几分人情冷暖、世态炎凉。姐弟三人,排行第一,有两个弟弟。家中重男轻女,两个弟弟经常欺负她。父亲性格固执,对孩子要求严格,以打骂教育为主,母亲总是护着孩子。
EPQ测试结果(T分):E量表为40,N量表为65,P量表为55,L量表为50。

根据该求助者情况,不能选用( )。

A.SCL-90

B.SAS、SDS

C.WAIS-RC

D.Rorschach Test