问题 阅读理解

Green is an important color in nature. It is the color of grass and the leaves on trees. It is the color of most growing plants, too.

Sometimes, the word green means young, fresh and growing. Sometimes, it describes something that is not yet finished or plants that are not ripe.

For example, a greenhorn is someone who has no experience, who is new to a situation. In the fifteenth century, a greenhorn was a young cow or ox whose horns had not yet developed. A century or so later, a greenhorn was a soldier who had not yet had any experience in war (战争). By the eighteenth century, a greenhorn had the meaning it has today--a person who is new in a job.

About one hundred years ago, greenhorn was a popular expression in the American west. Old-timers used it to describe a man who had just arrived from one of the big cities in the east. The greenhorn didn’t have the skills that he would need to live in the hard, rough country.

Someone who has the ability to grow plants well is said to have a green thumb. The expression comes from the early nineteen hundreds.

A person with a green thumb seems to have a magic touch that makes plants grow quickly and well. You might say that the woman next door has a green thumb if her garden continues to grow long after your plants have died.

The Green Revolution (革命) is the name which was given some years ago to the development of new kinds of rice and other grains. The new plants produced much larger crops. The Green Revolution was the result of hard work by agricultural (农业的) scientists who had green thumbs.

小题1:According to the passage, a greenhorn means________ now.

A.a young cow or ox whose horns have not yet developed

B.a soldier who has not had any experience in war

C.a person who is new in a job

D.a man who doesn’t have the skills to live in the country小题2:The meaning of the underlined word “ripe” in the second paragraph is ________.

A.未完成的

B.成熟的

C.青涩的

D.老练的小题3:Which of the following about the Green Revolution is NOT right?

A.If there weren’t the Green Revolution, we would have no rice to eat.

B.The expression “the Green Revolution” appeared several years ago.

C.Because of the Green Revolution, we have more kinds of rice and other grains.

D.Agricultural scientists with green thumbs started the Green Revolution.小题4:We can know from the passage that _______.

A.all growing plants is green

B.green is the most important color in nature

C.a person with a green thumb can make plants grow well

D.the expression “a green thumb” has a history of two hundred years小题5:The main idea of the passage is ________.

A.a greenhorn

B.a green thumb

C.the Green Revolution

D.the word “green” and its story

答案

       

小题1:C

小题2:B

小题3:A

小题4:C

小题5:D

题目分析:短文大意:绿色是自然界中一种重要的颜色。它是树叶和青草的颜色。这也是大多数生长中的植物的颜色。有时,绿色意思是年轻的,新鲜和成长。有时,它也描述了一些尚未完成的或不成熟的植物。

小题1:细节理解题。根据第二段末By the eighteenth century, a greenhorn had the meaning it has today--a person who is new in a job.可知该选C.

小题2:词义猜测题。根据前面的句子Sometimes, the word green means young, fresh and growing. Sometimes, it describes something that is not yet finished可推知该选B.

小题3:细节理解题。根据最后一段The Green Revolution (革命) is the name which was given some years ago to the development of new kinds of rice and other grains. The new plants produced much larger crops. The Green Revolution was the result of hard work by agricultural (农业的) scientists who had green thumbs.

可知该选A.

小题4:细节理解题。根据短文最后The new plants produced much larger crops. The Green Revolution was the result of hard work by agricultural (农业的) scientists who had green thumbs.可知该选C.

小题5:主旨大意题。读短文可知本文主要介绍了单词“绿色”以及它的故事,所以该选D.

多项选择题 案例分析题
口语交际,情景问答题

阅读下面的材料,完成24—25题。

门票经济,实际上是迄今为止中国旅游发展模式的一种折射。对于绝大部分景区来说,往往将经营管理比较专业的项目,如索道、游船等,通过招商引资的方式交给他方投资和经营。同时,为了协调社区关系,贯彻旅游富民方针,很多景区除了优先使用社区劳动力外,还要将景区的一些经营服务项目交给社区居民。这样,门票收入就成为一些景区的唯一收入来源。而一些文物类、文化类、自然类的王牌景区还具有先天赋予或后天取得的垄断性质,无法替代。另一方面,即使在景区门票价格不断上升的状况下,旅游花费中直接用于景区游览观光的比重对于中程游客来说,不会超过1/3,远程的则不超过1/5。企业增加收入和利润包括扩大生产和销售规模、降低成本、提高价格三条途径。就旅游景区来说,前两者都不是简便易行之策,而后者则可以收到立竿见影之效。因此,景区企业对门票价格一涨再涨就理直气壮了。

其实,一个地区区域内的旅游基本是内循环,而区域外的旅游收入才是净收入。因此,通过各种手段增加中远程游客,对于旅游目的地意义更为重大,任由景区从自身利益出发大幅提高门票价格,导致本地区旅游竞争力降低,实则因小失大。欧美等国,不仅对政府所有的旅游景区全部免费开放,而且鼓励私人投资景区免费开放,反而增强了其在国际旅游市场的吸引力。迪斯尼乐园作为大投入、高成本的游乐类主题公园,如果以门票为主要收入来源,就不可能长期以来一张几十美元的门票玩遍其园内所有项目,它的主要盈利渠道是品牌输出、品牌旅游商品销售。就国内看,深圳华侨城作为文化类的主题公园,将项目内涵更新作为增强竞争力的主要手段,现在又提出“中华锦绣”向全国扩展的举措,也取得了骄人的业绩。与此对照,我国那些主要依靠自然、历史创造的王牌景区,是到了该有所警醒的时候了。

24.我国景区门票价格一涨再涨的主要原因有哪些?(6分)

答:                               ▲                                 

25.结合材料,谈谈我国旅游业如何突破“门票经济”的误区。(9分)