问题 完形填空

阅读下面短文并回答问题,然后将答案写到答题卡相应的位置上(请注意问题后的字数要求)。

[1]It’s difficult to find a piece of clothing as widely accepted, worn and loved as jeans in the world. The classic symbol of the American West is now a main item in closets around the world. But why?

[2]The reason for jeans’ success has as much as to do with their cultural meaning as their physical construction.

[3]Invented by Levi Strauss and Jacob Davis in 1873,jeans were first designed as work wear for laborers on the farms and mines of America’s Western states in the late 19th century. They proved extremely comfortable and durable(耐用的)and were soon in high demand.

[4]But the first explosion of jeans into world of casual-wear had more to do with what jeans had come to symbolize.

[5]When they did start to be worn as casual wear, jeans became a symbol of rebellion—the spirit captured by Marion Brando in his 1953 film The Wild One and by James two years later in Rebel Without a Cause.

[6]Many teenagers in 1953 wanted to be Marlon Brando, and Hollywood costume designers put all the bad boys in jeans. Jeans were soon banned in schools from coast to coast which only added to the passion with which teenagers loved them.

[7]But jeans’ popularity kept growing also because they put different classes on a level playing field. They were affordable and hard-wearing, looked good worn as well as new, and didn’t have to be washed often or ironed at all. They suited to the body in a way that matched even the most finely tailored clothes. This became especially important for women because then, and now, they paid more attention to fit. This versatility(多用途),the ability to become all things to all people ,is the secret to jeans’ survival as a closet item.

小题1:What is the possible title of this passage?(No more than 7 words)

                                                                        

小题2:By whom were jeans worn at first?(No more than 10 words)

                                                                       

小题3:What does the underlined word “they” in Paragraph 5 refer to?(One word only)

                                                                        

小题4:What cultural meaning do jeans have?(No more than 6 words)

                                                                        

小题5:What quality of jeans makes them a timeless closet item?(One word only)

                                                                        

答案

小题1: The Reason for Jeans’ Success./ Why Is Jeans’ Popular.

小题2: Laborers on the farms and mines of America’s Western States.

小题3:Jeans

小题4: It’s a symbol of rebellion.

小题5:Versatility.

题目分析:您喜欢穿牛仔裤吗?您知道牛仔裤的历史吗?它为什么从一面市就受到大家的喜爱?因为它有多种用途,不同的人都能找到其实用的一面。

小题1:主题归纳题。根据第二段的意思:牛仔裤成功的原因和它们所代表的文化含义有很大的关系。和最后一句话判断文章的最佳题目应该是:The Reason for Jeans’ Success./ Why Is Jeans’ Popular.

小题2:细节理解题。根据第三段的第一句话可知:一开始传牛仔的人是 Laborers on the farms and mines of America’s Western States.

小题3:词意猜测题。根据本词所在的句子的意思(当牛仔裤开始作为便装穿着时,牛仔成了叛逆的象征。)判断:they就是指jeans。

小题4:细节理解题。根据第五段…,jeans became a symbol of rebellion可知答案为 It’s a symbol of rebellion.。

小题5:细节理解题。根据文章最后一句话This versatility(多用途),the ability to become all things to all people ,is the secret to jeans’ survival as a closet item.可知答案为Versatility.

问答题 简答题
实验题

(7分)化学课上,同学们做了如下两个实验。

实验装置实验现象实验结论
  

实验Ⅰ              实验Ⅱ

实验I、II中均观察到:白色固体逐渐减少,    ;澄清石灰水变浑浊。Na2CO3和NaHCO3都能与盐酸反应产生CO2;NaHCO3与盐酸反应的化学方程式是    
在实验过程中用手触摸试管,发现盛Na2CO3的试管变热,盛NaHCO3的试管变冷。

【提出问题】两个实验过程中,温度变化的原因是什么?

【猜想与假设】甲同学认为:Na2CO3和盐酸反应为放热反应,而NaHCO3和盐酸反应为吸热反应。

乙同学认为甲的猜想有不足之处。

【设计实验】乙同学欲通过实验进行研究,实验步骤如下:

①分别向盛有0.5 g Na2CO3固体、0.5 g NaHCO3固体的烧杯中加入10 mL水(20℃),搅拌,测量温度t1

②静置,测量温度t2

③分别加入10 mL 密度约为1.1 g/mL 20%的盐酸(20℃),搅拌,测量温度t3

【实验记录】多次实验后取平均值记录如下:

 t1/℃t2/℃t3/℃
Na2CO323.320.023.7
NaHCO318.520.020.8
【分析与结论】

(1)甲同学猜想的不足之处是    。通过步骤①得到的结论是    

(2)通过步骤②和③得到的结论是:Na2CO3和NaHCO3与盐酸反应都是放热反应。

【反思与评价】

老师指出乙的设计仍存在不足,并补充做如下实验:向盛有10 mL水(20℃)的烧杯中加入10 mL密度约为1.1 g/mL 20%的盐酸(20℃),搅拌,测量温度为22.2℃。

(1)此实验的目的是    

(2)结合此次探究活动,你认为下列说法不正确的是    (填序号)。

A.盐酸的稀释过程是放热过程 

B.NaHCO3与盐酸的反应是放热反应

C.实验Ⅰ和Ⅱ中的能量变化与化学反应、物质的溶解和稀释有关