问题 填空题

一个项目具有一个项目主管,一个项目主管只可管理一个项目,则实体“项目主管”与实体“项目”的联系属于______的联系。

答案

参考答案:一对一或1:1

解析: 实体之间的对应关系称为联系,它反映现实世界事物之间的相互关联。两个实体间的联系可以归结为三种类型:一对一联系表现为某一实体与另一实体一一对应相关联;一对多联系表现为某一实体与相关多个实体相关联;多对多联系表现为多个实体与相关多个实体相联系。所以实体“项目主管”与实体“项目”的联系属于一对一的联系。

选择题
阅读理解

One day, when I was a freshman in high school, I saw Kyle from my class walking home from school. It looked like he was carrying all of his books. I thought to myself, "Why would anyone bring home all his books on a Friday? He must really be a nerd (a foolish person)." I had quite a weekend planned, so I shrugged my shoulders and went on.

As I was walking, I saw a bunch of kids running towards him. They knocked all his books out of his arms and tripped(绊倒) him so he landed in the dirt. His glasses went flying, and I saw them land in the glass about ten feet from him. He looked up and I saw this terrible sadness in his eyes. So, I jogged over to him and as he crawled around looking for his glasses, I saw a tear in his eye.

As I handed him his glasses, I said, "Those guys are jerks. They really should go to hell." He looked at me and said, "Hey, thanks!" There was a big smile on his face. It was one of those smiles that showed real thankfulness. I asked him where he lived. As it turned out, he lived near me.

Over the next four years, Kyle and I became best friends. I teased him all the time about being a nerd. He had to prepare a speech for graduation. As he started his speech, he cleared his throat, and began. "Graduation is a time to thank those who helped you make it through those tough years. I am here to tell you a story."

I just looked at my friend with disbelief as he told the story of the first day we met. He had planned to kill himself over the weekend. He talked of how he had cleaned out his locker so his Mom wouldn't have to do it later and was carrying his stuff home. He looked hard at me and gave me a little smile. "Thankfully, I was saved. My friend saved me from doing the unspeakable."

I heard the gasp(倒吸气) go through the crowd as this handsome, popular boy told us all about his weakest moment. I saw his Mom and Dad looking at me and smiling that same grateful smile. Not until that moment did I realize its depth.

小题1:Why did Kyle carry all his books home?

A.Because it was Friday.

B.Because he was a nerd.

C.Because he wanted to kill himself.

D.Because he liked doing things for his mother.小题2:Which of the statements is TRUE according to the passage?

A.The bunch of kids attacked Kyle to have his glasses and books.

B.The author planned to study all weekend after he met Kyle.

C.The author was a freshman when Kyle gave the speech.

D.Kyle felt grateful to the author for his help.小题3:What can we infer from the passage?

A.When Kyle couldn't find the glass, he turned to the author for help.

B.The author teased Kyle a lot about being a nerd.

C.The author didn't expect Kyle to tell the story.

D.Kyle thanked his parents first for saving his life.小题4:What does the underlined "them" in the 2nd paragraph refer to?

A.The kids.

B.Kyle's books.

C.Kyle's glasses.

D.Kyle's arms.