问题 单项选择题

我国A公司向韩国B公司订购手机10000台,合同规定,手机价格为每台300美元,CIF中国C市,2009年5月30日韩国某港口装船。2009年5月30日货物装船时,外包装有严重破损,B公司向航运公司出具了货物品质的保函。船长应B公司的请求,出具了清洁提单,B公司据此从银行取得了货款。货物到达中国C市后,A公司发现,手机外包装箱有严重破损,航运公司出示了B公司提供的保函,认为该事应向B公司索赔。
请分析案例,回答下列问题:

在CIF条件下,风险转移界限为( )。

A.货交买方处置时起

B.货物越过装运港船舷

C.货交承运人处置时起

D.货交船边后

答案

参考答案:B

解析: 本题所考查的考点是CIF的风险转移。CIF的全称是Cost,Insurance and Freight,成本加保险费加运费。CIF在装运港当货物越过船舷时卖方即完成交货,但卖方须支付将货物运至指定目的港所需的运费,并办理运输中的保险。在CIF中,货物的风险自装运港船舷由卖方转移给买方。本题的正确答案是B。

阅读理解

阅读理解

       Over the last 70 years, researchers have been studying happy and unhappy people and finally found

out ten factors that make a difference. Our feelings of well-being at any moment are decided to a certain

degree by genes. However, of all the factors, wealth and age are the top two.

       Money can buy a degree of happiness. But once you can afford to feed, clothe and house yourself,

each extra dollar makes less and less difference.

       Researchers find that, on average, wealthier people are happier. But the link between money and

happiness is complex(复杂的). In the past half-century, the average income (平均收入) has sharply

increased in developed countries, yet happiness levels have remained almost the same. Once your basic

needs are met, money only seems to increase happiness if you have more than your friends, neighbors and colleagues.

       "Dollars buy status (social position), and status makes people feel better," say some experts, which

helps explain why people who can seek status in other ways, scientists or actors, for example, may happily accept relatively poorly-paid jobs.

       In a research, Professor Alex Michalos found that the people whose desires (欲望), not just for

money, but for friends, family, job, health, rose furthest beyond what they already had, tended to be less

happy than those who felt a smaller gap (差距). Indeed, the size of the gap predicted happiness about

five times better than income alone. "The gap measures just blow away the measures of only income."

says Michalos.

       Another factor that has to do with happiness is age. Old age may not be so bad "Given all the

problems of aging, how could the elderly be more satisfied?" asks Professor Laura Carstensen. In one

survey, Carstensen interviewed 184 people between the ages of 18 and 94, and asked them to fill out an

emotion questionnaire. She found that old people reported positive emotions just as often as young people. Some scientists suggest older people may expect life to be harder and learn to live with it, or they're more

realistic about their time running out. Older people have learned to focus on things that make them happy

and let go of those that don't.

       "People realize not only what they have, but also that what they have cannot last forever," she says.

"A goodbye kiss to a husband or wife at the age of 85, for example, may bring far more complex emotional responses than a similar kiss to a boy or girl friend at the age of 20."

1. Some actors would like to accept poorly-paid jobs because the jobs____ .

A. make them feel much better

B. provide chances to make friends

C. improve their social position

D. satisfy their professional interests

2. Professor Alex Michalos found that people feel less happy if _____.

A. the gap between reality and desire is bigger

B. they have a stronger desire for friendship

C. the hope for good health is much greater

D. their income is far below their expectation

3. We can infer from the passage that older people _____.

A. would like to have more goodbye kisses than young people

B. are used to living a hard life because they are kind to others

C. express their positive opinions just as some young people do

D. find it easier to feel happy because they are more realistic

4. According to the passage, the feeling of happiness _____.

A. increases gradually with age

B. is controlled partly by desires

C. has little to do with wealth

D. is decided mostly by genes

判断题