问题 单项选择题

2009年某省生产总值为3893.51亿元,比上年增长11.2%。其中,第一产业增加值为554.02亿元,第二产业增加值为1474.33亿元,第三产业增加值为1865.16亿元。在第三产业中,交通运输、仓储和邮政业增长4.1%,批发和零售业增长20.4%,住宿和餐饮业增长15.6%,金融业增长26.2%,房地产业增长17.5%,其他服务业增长9.4%。按常住人口计算,全省人均生产总值为10258元,比上年增长10.7%。

1.本数据为年度初步统计数据,生产总值和各产业增加值绝对数按当年价格计算,增长速度按可比价格计算。

2.按现行国家统计制度规定,人均生产总值按常住半年及以上人口计算。

2009年相比2008年,下列指数增长最慢的一个是()。

A.第一产业增加值

B.第二产业增加值

C.第三产业增加值

D.全省人均生产总值

答案

参考答案:A

解析:

根据第一题的答案,第二产业增加值的增长率为9.37%,同理可得第一产业增加值的增长率为4.79%,第三产业增加值的增长率为14.81%,已知全省人均生产总值的增长率为10.7%。故本题正确答案为A。

阅读理解

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.

  __1__  

According to figures, some 80 per cent of children with better than expected reading skills had their

own books, compared with just 58 per cent who were below the level expected for their age group.

Children as young as seven are more likely to own a mobile phone than a book, figures show.__2__

  Almost nineinten pupils now have a mobile compared with fewer than threequarters who have their

own books in the home, it was disclosed.The study by the National Literacy Trust suggested a link

between regular access to books outside school and high test scores.__3__  Research led by Nevada

University, in the United States, said that children coming from a "bookish home" remained in education

for around three years longer than young people born into families with empty bookshelves, regardless

of parents' own education, occupation and social class.

  __4__  By ensuring children have access to reading materials in the home and by encouraging children

to love reading, families can help them to do well at school and to enjoy opportunities throughout their

life.

As part of the latest study, the trust surveyed more than 17,000 schoolchildren aged 7 to 16.It found

that 85.5 per cent of pupils had their own mobile phones, compared with 72.6 per cent who had their

own books.Among children in Key Stage 2-aged 7 to 11-79.1 per cent had a mobile compared with

72.7 per cent who had access to books.__5__  

A.It fuels fears over a drop in reading.

B.Family encouragement is essentially important too.

C.Children are more likely to own a mobile phone than a book

D.Reading activities at home has significant positive influences.

E.That could increase children's chances of doing well at school.

F.The findings cause concerns over the effect of modern technology on young people.

G.Children from richer home literacy environments show higher levels of reading knowledge.

选择题