问题 填空题

Some consumer researchers distinguish (1) "rational" motives and "emotional" (or "non-rational") motives. They use the term "rationality" (2) the traditional economic sense that assumes (3) consumers behave rationally when they carefully consider all alternatives (4) choose those that give them the greatest utility (i.e., satisfaction). (5) a marketing context, the term "rationality" implies that the consumer selects goods based (6) totally objective criteria, such (7) size, weight, price, and so on. "Emotional" motives imply the selection of goods (8) to personal or subjective criteria—the desire (9) individuality, pride, fear, affection or status.
The assumption underlying this distinction is (10) subjective or emotional criteria do not maximize utility or satisfaction. (11) , it is reasonable to assume that consumers always attempt to select alternatives that, (12) their view, serve to maximize satisfaction. Obviously, the assessment of satisfaction is a very personal process, based (13) the individual’s own needs as (14) as on past behavioral, social, and learning experiences. What may appear (15) irrational to an outside observer may be perfectly rational (16) the context of the consumer’s own psychological field. For example, a product purchased to enhance one’s self-image (such as a fragrance) is a perfectly rational form of consumer behavior. (17) behavior did not appear rational to the person who undertakes it (18) the time that it is undertaken, obviously he or she would not do it. (19) the distinction between rational and emotional motives does not appear to be warranted.
Some researchers go so far (20) to suggest that emphasis (21) "needs" obscures the rational, or conscious, nature of most consumer motivation. They claim that consumers act consciously (22) maximize their gains and minimize their losses; that they act not (23) subconscious drives but from rational preferences, (24) what they perceive to be (25) their own best interests.

答案

参考答案:from。

解析: 结构搭配。
not部分和后面的but from是平行结构。

阅读理解与欣赏

希望是一只美丽的风车(16分)

古保祥

①有位哲人说过:生命原本是一个不断受伤又复原的过程。因此,每想起往事,我的心中总会充满莫名的感慨,许多回忆像微笑一样,带着一份阳光般的温暖和感伤,让人难以忘怀。

②18岁那年,我没能冲上那座梦想了几千个日日夜夜的独木桥,望着桥上那些意气风发的同窗好友,我的心剧烈地疼痛着。

③有一个星期,我始终活在高考失利的阴影下,索性关了门,谢绝所有的人,包括我的父母亲,一个人躲在自己的小屋里暗自垂泪。那时候,我觉得上天对我太不公平了,为什么那么多人都冲过了最后的防线,而比他们优秀的我却跌倒在战场上?一向自信的我,从来没有受过如此的打击,难道命运是如此捉弄人,注定我终究走不出这生我养我却囿人视线的村落?

④一天下午,父亲可能怕我闷坏了,要我去外面走走,我很不情愿地答应了。这么多天来,父亲从来没有责备过我,也没有像母亲那样苦口婆心地劝我。他只是一个劲儿地抽烟,一根接一根。

⑤我们走在林边的小路上,父亲不说一句话,刹那间,我注意到父亲似乎苍老了许多。路边,一群小孩子拿着风车,这种纸做的迎风转动的玩意儿是我小时候经常玩的玩具。由于没有风,我看见他们一个个哭丧着脸。父亲走到他们面前,问:“你们为什么不玩风车?”“没有风,风车不会转。”一个小孩稚嫩的声音。“我告诉你们,如果想要风车转动起来,你们不能在这儿等风,风是不会说来就来的,你们必须跑动起来,你跑得越快,风车就转动得越快……”父亲语重心长地对他们说,同时回过头看了我一眼。那几个孩子举着风车跑了起来,而那风车,由于受了外力的影响,越来越快,并伴着孩子的欢声笑语渐行渐远

⑥我忽然明白了父亲的良苦用心,他用一个极其平常的道理告诉我:我不该这样沉沦下去。整日生活在失败的阴影下,只会裹足不前。我需要勇敢地跑起来,启动生命的风车,让它转动起来,这样,我才会有成功的可能。

⑦原来,希望本身就是一只美丽的风车,而如果想让风车转动起来,必须依靠风。但风不是时时刻刻都有的,它就像人生的机遇,稍纵即逝。在没有风的情况下,要让风车转动起来,惟一的办法就是跑起来,跑得越快,你就越能接近成功的彼岸。

⑧从那天起,我从迷惘中苏醒过来,重新拾起书本,走上了自学考试的道路。两年后,我拿到了自考的大专毕业证,那一刻,我泪流满面。

⑨现在,我在舒适整洁的办公室里,想起父亲的话仍会感慨万千:要想让风车转起来。你自己必须先跑起来,你跑得越快,风车就会转得越快!       (选自《经典美文》2006年第2期,有改动)

小题1:、作者开篇引用哲人的话总领全文,结合全文看,“受伤”指的是________________,“复原”指的是___________。(2分)

小题2:、文中反映“我”从“受伤”到“复原”这一过程的词语有:_________→_______→很不情愿→__________、→__________ (2分),

小题3:、读②③④段,想一想:父亲为什幺“只是一个劲儿地抽烟,一根接一根”?(3分)

小题4:父亲良苦用心的开导下,“我“明白了什么?( 2分)

小题5:、文章多次出现“要想让风车转起来,你自己必须先跑起来,你跑得越快,风车就会转得越快”,请说说这句话的深刻含义。(3分)

小题6:、“生命原本是—个不断受伤又不断复原的过程”,选句话对你有什么启发?(3分)

问答题