问题 问答题

(1) The word "addiction" usually makes you think of alcohol or drugs, but in modern-day society we are seeing some new kinds of addictions. Some people are compulsive (难以自制的) shoppers. Others find it impossible to pull themselves away from their work. Still others spend countless hours watching TV or playing computer games.
(2) Over the years, shopping has become a very common activity. Many people enjoy going to stores more and more every day, but it’s more than a common hobby for some of them. They have turned into shopaholics. They are people who simple enjoy shopping and walking around spending money without being able to stop doing it. They are hooked on shopping and usually buy things that they don’t need. Even though they don’t have enough money, they buy everything they want.
(3) The question is, why do they have this addiction There isn’t a specific answer. Some people go shopping when they are sad, worried, upset or lonely, and they want to feel better. They use this activity as a way to forget their problems. Shopaholics say that they feel more important and better after they buy something. They also tend to have this addiction when they feel guilty.
(4) Shopaholism seems to be a harmless addiction, but it can ______. Some of them can be psychological. If this is the case, people addicted to shopping should go to a support group to help them break this habit. However, the process, like for most addictions, is long, and they suffer a lot. It can also cause financial problems. They just think about satisfying their feelings, so they spend money they don’t have. They get deep in debt, and they can even go bankrupt and get sent to prison.

What’s the main idea of Paragraph 3 ( Please answer within 8 words)

答案

参考答案:Shopaholics feel shopping can heal their psychological problems.

解析: 这是主旨概括题。第三段提出了为什么有的人沉迷于购物的问题,继而列举了一系列心理问题,并指出购物可以让他们忘记这些问题,并且自我感觉良好。还指了人们感到内疚的时候也去购物。所以本段的大意是:购物狂觉得购物能治疗他们的心理问题。

问答题

编辑加工题:阅读分析短稿,并按照稿件加工整理的规范进行编辑加工。(本题18分)  著作权随作品的发表而产生,其 内容包括人身权、独创权和财产权。除了法律规定的某些特殊情况外,作品的著作权属于作者,所以作者就是著作权人。经过法律规定的一定时间后,著作权的各项 权利就不再受法律保护,作品随之进入公有领域。例如,某部小说的作者去世已满30年,出版单位便可以自由地出版该小说而不必征得该小说著作权继承人的许 可,只要按法定标准的50%向其支付报酬,也不必署作者姓名。然而,对于尚未进入公有领域的作品,出版单位如果要以出版方式使用,必须依法征得著作权人的 许可。著作权许可使用合同中不可或缺的一项条款是许可使用的时间长短,这应符合法定许可的时间——3~8年。   互联网出版的蓬勃发展,将对信息网络传播权的保护推到了突出位置。这项权利是著作权人重要的人身权利之一,出版单位 不能擅自使用。例如,既使甲出版社已经获得著作权人的许可而以图书形式出版了某作品,如果著作权人在出版合同中没有明确说明也允许甲出版社把该书用于互联 网出版,甲出版社就不得将该书转换成数字化产品在互联网上传播。否则,甲出版社就侵犯了作者的信息网络传播权,须承担停止侵害、销除影响、赔偿损失、赔礼 道歉等民事责任。

单项选择题