问题 单项选择题

In an age of perpetual digital connectedness, why do people seem so disconnected In a Duke University study, researchers found that from 1985 to 2004, the percentage of people who said there was no one with whom they discussed important matters tripled, to 25%; the same study found that overall, Americans had one-third fewer friends and confidants than they did two decades ago.

Another recent study, by researchers at the University of Michigan, found that college students today have significantly less empathy than students of generations past did. The reason, psychologists speculate, may have something to do with our increasing reliance on digital communication and other forms of new media.

It’s possible that instead of fostering real friendships off-line, e-mail and social networking may take the place of them—and the distance inherent in screen-only interactions may breed feelings of isolation or a tendency to care less about other people. After all, if you don’t feel like dealing with a friend’s problem online, all you have to do is log off.

The problem is, as empathy wanes, so does trust. And without trust, you can’t have a cohesive society. Consider the findings of a new study co-authored by Kevin Rockmann of George Mason University and Gregory Northcraft at the University of Illinois who specializes in workplace collaboration. Northcraft says high-tech communications like e-mail and (to a lesser extent) videoconferencing—which are sometimes known as "lean communication" because they have fewer cues like eye contact and posture for people to rely on—strip away the personal interaction needed to breed trust. In a business setting—as in all other social relationships outside the workplace—trust is a necessary condition for effective cooperation within a group. "Technology has made us much more efficient but much less effective," said Northcraft in a statement. "Something is being gained, but something is being lost. The something gained is time, and the something lost is the quality of relationships. And quality of relationships matters."

In Rockmann and Northcraft’s study, 200 students were divided into teams and asked to manage two complicated projects: one having to do with nuclear disarmament; the other, price fixing. Some groups communicated via e-mail, some via videoconference and others face to face. In the end, those who met in person showed the most trust and most effective cooperation; those using e-mail were the least able to work together and get the job done.

Northcraft thinks this is because real-life meetings, during which participants can see how engaged their colleagues are, breed more trust. Over e-mail, meanwhile, confirmation of hard work gets lost, which tends to encourage mutual slacking off.

The study of interpersonal relations by Duke University reveals that()

A. people become too introverted to talk about personal matters

B. people tend not to be empathetic

C. people may feel more isolated than they did before

D. people prefer online communication with others

答案

参考答案:C

解析:

[试题类型] 推理引申题。

[解题思路] 根据题干关键词the study和Duke University可定位至文章第一段。该段首句指出,在数字互联时代,人际关系反而不密切了(people seem so disconnected),接着作者用一组数字证明此观点:认为没有人可以与自己商量重要事情的人数与二十年前相比增长了两倍(people who said...tripled),同时,朋友和知己的人数减少了三分之一(Americans had one-third fewer friends and confidants than they did...)。由此可见,与以前相比,现在人们的人际关系生疏了,朋友少了,因此“人们感觉比以前更孤单了,选项[C]正确。

[干扰排除] 原文第二句提到“声称没有人同自己商量重要事情的人数增长了两倍”,但这并不是因为人们变得很内向(introverted),而只是没有人去讨论重要问题,选项[A]是对这句话的曲解。选项[B]的含义为“现在的人们变得没有同情心”,这一观点在第二段有所提及,但并不是杜克大学的研究揭示的内容。选项[D]意为“现在人们倾向于用网络跟他人进行交流”,这一观点在第一段介绍杜克大学的研究中也没有提及。

选择题
阅读理解与欣赏

阅读理解。

梦里有你

赵悠燕

  罗威刚要出门,接到一个电话:“罗威啊,我是李台阳。好,我马上就过来。”

  罗威想:“和李台阳这么多年没联系了,自己刚升职,莫不是……”

  门铃响了,门开处,伸进一个乱莲蓬的脑袋,一只黑色的塑料袋子“嗵”地放在地板上。罗威说:“是台阳啊,快请进。”

  坐在沙发上,罗威递烟给李台阳。李台阳抽出一支,凑在鼻子上闻闻,说:“罗威,你混得不错啊。”“听说你要来,特地去超市买的。”罗威用打火机给他点烟。李台阳嘻嘻一笑,放下烟,说:“那么破费干吗?我早戒了,那东西耗钱。”罗威说:“那就吃些水果吧。”

  李台阳也不客气,抓了个苹果,边吃边环顾房子,说:“你这房子够气派啊。”罗威说:A.“我是‘负翁’一个,现在每月还在还房贷呢。”李台阳说:“你们夫妻俩都是白领阶层,这钱来得容易,债也还得快。哪像我们,能吃饱饭,不生病,孩子上得起学,就上上大吉了。”罗威想,这像是要借钱的开场白吧。他说:“是啊,现在,谁都活得不容易。”

  李台阳说:“你真是身在福中不知福。我打小就知道,你将来肯定比我活得有出息。”罗威说:“哪里哪里,也是混口饭吃吧。”李台阳正色道:“你这样说就不对了,人要知足,对吧?”然后,又开起玩笑:“你可不要犯错误啊。”

  两人聊起童年时的事儿,说到小时候的邻居谁离婚了,谁出国了,谁还是那么一副臭脾气,一聊聊到快中午,李台阳还是没说他来的目的。

  罗威说:“台阳,咱们去外面馆子吃吧,边吃边聊。”李台阳说:“今天肯定不吃了,我答应老婆回家吃饭的。”仍然继续刚才的话题。罗威见他一直不提正事,又没有走的意思,想到自己下午还有个会,又不好意思催促,心里便有些七上八下起来,心想可能李台阳不好意思自己提出来,便说:“台阳,你还在摆地摊吗?不如找个固定的工作,做保安什么的,收入也比那强啊。”李台阳说:“我不喜欢做保安,我倒是想过自己租个门面,这样总比被城管赶来赶去强。”罗威说:“城管大队的人我倒是认识,你今后有什么麻烦的话,我可以帮忙。”

  李台阳拍了一下罗威的肩膀.说:“兄弟,有你这句话,说明我没有白惦记你。十多年了啊,你还是这般热心肠。好,我高兴,真是高兴啊。”边说边站了起来。罗威说:“吃了饭再走。”“老婆还在家等着我呢。好,我走了啊。”

  听着李台阳“嗵嗵”的脚步声一路下去,罗威低头看了看地板上的黑袋子,打开来一看,原来是自己小时候最喜欢吃的鱼籽干。罗威不知说啥好,忽然觉得自己特俗。楼梯口又传来“嗵嗵”的脚步声,好像是李台阳的。罗威想:“可能刚才他没勇气说出口,就冲这一袋子鱼籽干,不管他提啥要求,自己一定想办法。”

  打开门,果然是李台阳,尴尬的脸上都是亮晶晶的汗珠。他不好意思地说:“你们这个小区像个迷宫,我绕来绕去总找不到大门。”罗威说:“瞧我这粗心,应该陪你下楼去的。”说着,便和李台阳下了楼。

  走到楼下,李台阳去开自行车锁,B.那辆车和李台阳一般灰不溜秋、尘头垢面。罗威问:“你是骑车来的?”他知道李台阳住在西城,从那骑车到他这儿,起码要一个小时。李台阳说:“是啊,骑惯了。”罗威说:“台阳,你有啥困难只管开口,我能帮的一定帮你。”李台阳说:“没啥事,就想来看看你。”罗威说:“多年咱都没联系了,你今天上门一定有事。你只管说,别开不了口。”

  李台阳看看罗威,似下了决心说:“我说出来你可别生气。”

  见罗威点头,李台阳说:“我昨晚做了一个梦,梦见你得了重病,很多人都围着你哭。这一醒来,我心里就七上八下的,连地摊都不想摆了。知道你混得好,我也不想打搅你了。可这梦搅得我难受,连我老婆都催我来看看你,看你气色这么好,我就放心了。唉,梦呗,我这人还真迷信。”

  罗威的眼睛红了,他一把抱住李台阳,说:“兄弟。”(《才智·才情斋版》2009年第9期)

1.用简洁语言概括文章内容。

______________________________________________________________

2.找出描写李台阳的相关语句,分析人物形象。

外貌描写:____________________________________________________

语言描写:____________________________________________________

动作描写:____________________________________________________

人物形象:____________________________________________________

3.任选一句仔细品味,说说它的含意。

A.“我是‘负翁’一个,现在每月还在还房贷呢。”

B.那辆车和李台阳一般灰不溜秋、尘头垢面。

______________________________________________________________

4.对题目“梦里有你”该如何理解?

______________________________________________________________

5.有人认为罗威对朋友的态度过于功利化,不值得李台阳这样对待,你认为呢?你的依据是什么?

______________________________________________________________