问题 单项选择题

2002年1~6月,我国通信业务收入完成2189.4亿元,比上年同期增长15.6%,增幅是同期国内生产总值的两倍。其中,邮政完成247.4亿元,增长8.5%;电信完成1942.1亿元,增长16. 6%。各项业务中,国内长途业务收入222亿元,同比下降0.2%,国际业务收入36.8亿元,下降 17.6%;移动通信收入920.6亿元,增长24%;本地网通信收A.565亿元,增长13.5%;数据通信收入84亿元,增长68%。以上各项业务分别占整个电信业务收入的11.4%、1.9%、47.4%、29. 1%和4.3%。各类新业务迅猛发展。上半年,IP电话通话时长达到253.4亿分钟,同比增长 21.3%。移动短信业务量达到326亿条。邮政储蓄期末余额达到6627.1亿元,同比增长24. 7%。上半年,全国电话用户新增5126.6万户,平均每月增加854.4万户,用户总数达到3.75亿户。其中,固定电话用户新增1990.9万户,达到1.99亿户;移动电话用户新增3135.7万户,达到1.76亿户。固定电话用户中,城市电话用户新增1385.2万户,达到1.25亿户;农村电话用户新增605.7万户,达到7411.4万户。电话用户中,东、中、西部地区各为1.95亿户、1.1亿户和 0.7亿户,分别占52%、29.3%和18.7%。全国电话普及率达到30.2部/百人,比上年末提高4. 3个百分点;移动电话普及率达到13.86部/百人,比上年末提高2.7个百分点。

下列说法中正确的是( )。
Ⅰ.业务收入增长最快的是数据通信,但其占整个电信业务收入比重还不足5%。
Ⅱ.农村电话用户新增数量比城市电话用户新增数量大。
Ⅲ.东部的固定电话用户数比中部和西部的总和还多。

A.Ⅰ

B.Ⅱ

C.Ⅱ、Ⅲ

D.工、Ⅲ

答案

参考答案:A

解析: 根据数据通信收入84亿元,增长68%,占整个电信业务收入的4.3%,可知第一个说法正确,根据固定电话用户中,城市电话用户新增1385.2万户,农村电话用户新增605.7万户,可知第二个说法错误,排除B、C;资料只给出了“电话用户中,东、中、西部地区各为1.95亿户、1.1亿户和0.7亿户”,而未给固定电话用户数,第三个说法无依据,因此错误,故选A。

连线题
阅读理解

Reading comprehension.

     Human remains of ancient settlements will be reburied and lost to science under a law that threatens

research into the history of humans in Britain, a group of leading archeologists (考古学家) says. In a letter

addressed to the justice secretary, Ken Clarke, 40 archaeologists write of their "deep and widespread concern"

about the issue. It centers on the law introduced by the Ministry of Justice in 2008 which requires all human

remains unearthed in England and Wales to be reburied within two years, regardless of their age. The decision

means scientists have too little time to study bones and other human remains of national and cultural

significance.

     "Your current requirement that all archaeologically unearthed human remains should be reburied, whether

after a standard period of two years or a further special extension, is contrary to basic principles of

archaeological and scientific research and of museum practice," they write.

     The law applies to any pieces of bone uncovered at around 400 dig sites, including the remains of 60 or so

bodies found at Stonehenge in 2008 that date back to 3,000 BC. Archaeologists have been granted a temporary

extension to give them more time, but eventually the bones will have to be returned to the ground.

     The arrangements may result in the waste of future discoveries at sites such as Happisburgh in Norfolk,

where digging is continuing after the discovery of stone tools made by early humans 950,000 years ago. If

human remains were found at Happisburgh, they would be the oldest in northern Europe and the first indication

of what this species was. Under the current practice of the law those remains would have to be reburied and

effectively destroyed. 

     Before 2008, guidelines allowed for the proper preservation and study of bones of sufficient age and

historical interest, while the Burial Act 1857 applied to more recent remains. The Ministry of Justice assured

archaeologists two years ago that the law was temporary, but has so far failed to revise it.

     Mike Parker Pearson, an archaeologist at Sheffield University, said:"Archaeologists have been extremely

patient because we were led to believe the ministry was sorting out this problem, but we feel that we cannot

wait any longer."

     The ministry has no guidelines on where or how remains should be reburied, or on what records should

be kept.

1. According to the passage, scientists are unhappy with the law mainly because _____.

A. it is only a temporary measure on the human remains

B. it is unreasonable and thus destructive to scientific research

C. it was introduced by the government without their knowledge

D. it is vague about where and how to rebury human remains

2. Which of the following statements is true according to the passage?

A. Temporary extension of two years will guarantee scientists enough time.

B. Human remains of the oldest species were dug out at Happisburgh.

C. Human remains will have to be reburied despite the extension of time.

D. Scientists have been warned that the law can hardly be changed.

3. What can be inferred about the British law governing human remains?

A. The Ministry of Justice did not intend it to protect human remains.

B. The Burial Act 1857 only applied to remains uncovered before 1857.

C. The law on human remains hasn't changed in recent decades.

D. The Ministry of Justice has not done enough about the law.

4. Which of the following might be the best title of the passage?

A. New discoveries should be reburied, the government demands.

B. Research time should be extended, scientists require.

C. Law on human remains needs thorough discussion, authorities say.

D. Law could bury ancient secrets for ever, archeologists warn.