问题 单项选择题 案例分析题

读甲、乙、丙、丁四地气候类型的气温与降水月份分配图,据此回答下列问题。

以上气候因气压带、风带的交替控制而形成的是()

A.甲

B.乙

C.丙

D.丁

答案

参考答案:A

解析:

以上这些气候中,受气压带、风带交替控制的是地中海气候,夏季时地中海气候受副热带高气压控制,高温少雨,冬季时受西风控制,温和湿润,在四图中只有甲表示的是地中海气候,故选A。

考点:本题考查世界气候。

单项选择题 B型题
阅读理解

The Baima is a minority group of about 1,400 people. They have lived in Northern Sichuan and Southern Gansu Provinces for centuries. They have long depended on the forests as their main source of income. But since a ban on cutting down forests was introduced in the late 1990s to fight yearly flooding, the villagers have had to look for other means of earning a living.

Several are now in the process of developing a small tourism industry as their lands are rich in forests and natural scenery and are the home of the giant pandas. Xiangshujia, in particular, is becoming a popular bed and breakfast centre for tourists heading to Wanglang to see the giant pandas. Visitors are also starting to take notice of the Baima people themselves.

As our jeep stopped in the courtyard of a house, we were greeted by the village leader Li Qin and young Baima girls dressed in traditional costumes with white feathers in their hair. As we took our places on wooden benches near an open fire, the girls began to sing traditional songs as they served us.

“The number of tourists is growing,” said Li Qin. “We realize that to attract visitors we have to show our culture by offering more traditional singing and dancing and ensuring our houses are built in the traditional way.”

Relations between the Baima people and the reserve were once tense following the ban on cutting down forests. Villagers had to make a new living. They entered the Wanglang Nature Reserve to collect wild mushrooms and herbs (药草), often at the expense of disturbing the pandas’ habitat. But things greatly improved as villagers started receiving training in how to sell things to tourists.

“Our aim was to deter the villagers, because they often disturbed the pandas’ habitat, and to ensure they could have a long-lasting means of earning a living,” emphasized Chen Youping, director of the Wanglang Nature Reserve. “All the money from the reserve goes back into the community and conservation projects,” said Chen. “We take into consideration first the animals and then tourism.”

小题1:From Paragraph 1 we learn that ________.

A.the Baima has the longest history among all the minority groups in China

B.the Baima people live in most areas of Sichuan and Gansu Provinces

C.forests are the main source of firewood for the Baima people

D.in order to fight floods, the Baima people are forbidden to cut down forests小题2: We can infer that the Baima girls wore their traditional costumes to greet visitors mainly because _______.

A.they wanted to look more beautiful

B.their leader Li Qin asked them to do so

C.it was a way to show their culture to attract visitors

D.it was necessary before they sang traditional songs小题3:Which of the following was NOT an effect of the ban on cutting down forests?

A.The Baima people had a tense relationship with the reserve.

B.Villagers had to look for other means of making a living.

C.The pandas’ habitat was often disturbed by villagers.

D.Villagers stopped selling things to tourists.小题4:The underlined word “deter” in the last paragraph can be replaced by “________”.

A.punish

B.stop

C.encourage

D.threaten