问题 单项选择题 案例分析题

降水变率是指各年降水量的距平数(距平数为当年降水量与多年平均降水量之差)与多年平均降水量之比的百分数,降水变率大表示降水不稳定。读我国部分地区降水变率图,回答下列各题。

图中显示我国降水变率最大的地区是()

A.东北地区

B.华北地区

C.西北地区

D.华南地区

答案

参考答案:C

解析:

根据图例,圆的半径越大,表示降水变率越大,根据经纬度位置,降水变率最大的是西北地区。

阅读理解

It’s not easy being a teenager(13至19岁青少年)—nor is it easy being the parent of a teenager. You can make your child feel angry, hurt, or misunderstood by what you say without realizing it yourself. It is important to give your child the space he needs to grow while gently letting him know that you you’ll still be there for him when he needs you.

Expect a lot from your child, just not everything. Except for health and safety problems, such as drug use or careless driving; consider everything else open to discussion. If your child is unwilling to discuss something, don’t insist he tell you what’s on his mind. The more you insist, the more likely that he’ll clam up. Instead , let him attempt to solve(解决)things by himself. At the same time, remind him that you’re always there for him should he seek advice or help. Show respect for your teenager’s privacy (隐私). Never read him his mail or listen in on personal conversions.

Teach your teenager that the family phone is for the whole family. If your child talks on the family’s telephone for too long, tell him he can talk for15 minutes, but then he must stay off the phone for at least an equal period of time. This not only frees up the line so that other family members can make and receive calls, but teaches your teenager moderation(节制). Or if you are open to the idea, allow your teenager his own phone that he pays for with his own pocket money or a part –time job

68. The main purpose of the text is to tell parents _____________.

A. how to get along with a teenager

B. how to respect a teenager

C. how to understand a teenager

D. how to help a teenager grow up

69. What does the phrase “clam up” in Paragraph 2 probably mean?

A. become excited            B. show respect

C. refuse to talk                    D. seek help

70. What should parents do in raising a teenager according to the text?

A. Nor allow him to learn driving or take drugs

B. Give him advice only when necessary

C. Let him have his own telephone

D. Not talk about personal things with him

单项选择题