问题 单项选择题

人们一提到中国,就想起长城;提到埃及,就想到金字塔。这表明长城、金字塔()

A.是落后文化的象征

B.是民族历史文化成就的重要标志

C.只具有建筑文化意义

D.是民族情感的集中表达

答案

参考答案:B

解析:

长城、金字塔是文化遗产,而文化遗产是民族历史文化成就的重要标志。故本题选B项。不是落后文化的象征,不只具有建筑文化意义还有其他文化意义。民族节日是民族情感的集中表达。ACD项错误应排除。

考点:文化遗产。

点评:本题考查学生教材基础知识的掌握,比较简单,可用直选法,直接选出正确答案。熟记基础知识很关键。

阅读理解

阅读理解

     I shall never forget the night, a few years ago, when Marion J. Douglas was a student in one of my

adulteducation classes.He told us how tragedy had struck at his home, not once, but twice.The first time

he had lost his fiveyearold daughter.He and his wife thought they couldn't bear that first loss; but, as he

said, "Ten months later, God gave us another little girl and she died in five days."

      This double bereavement was almost too much to bear."I couldn't take it, " this father told us"I

couldn't sleep, eat, rest or relax.My nerves were entirely shaken and my confidence gone."At last he

went to doctors; one recommended sleeping pills and another recommended a trip, but neither helped.

He said, "My body felt as if it was surrounded in a vice (大钳子), and the jaws of the vice were being

drawn tighter and tighter." The tension of grief (悲伤)-if you have ever been paralyzed (使瘫痪) by

sorrow, you know what he meant.

     "But thank God, I had one child left-a fouryearold son.He gave me the solution to my problem.One

afternoon as I sat around feeling sorry for myself, he asked, 'Daddy, will you build a boat for me?' I was

in no mood to build a boat; in fact, I was in no mood to do anything.But my son is a persistent little fellow!

I had to give in.Building that toy boat took me about three hours.By the time it was finished, I realized that

those three hours spent building that boat were first hours of mental relaxation and peace that I had had in months!I realized that it is difficult to worry while you are busy doing something that requires planning and

thinking.In my case, building the boat had knocked worry out of the ring.So I determined to keep busy."

     "The following night, I made a list of jobs that ought to be done.Scores of items needed to be repaired.  Amazingly, I had made a list of 242 items that needed attention.During the last two years I have

completed most of them.I am busy so that I have no time for worry."

     No time for worry!That is exactly what Winston Churchill said when he was working eighteen hour's

a day at the height of the war.When he was asked if he worried about his huge responsibilities, he said, "I

am too busy.I have no time for worry."

1. The underlined word "bereavement" in the second paragraph refers to________.

A. having lost a loved one

B. having lost a valuable article

C. having lost a profitmaking business

D. having lost a wellpaid job

2. Marion felt his body as if it was caught in a vice because________.

A. he couldn't earn enough money to support his family

B. he was suffering from sleeplessness disease

C. he couldn't get out of mental pressure

D. he felt tired of adulteducation classes

3. Marion made a list of over 200 items that needed to be repaired because________.

A. he hadn't been able to spare time to mend them

B. he wanted to kill his free time by repairing them

C. the items had actually been broken and needed attention

D. repairing the items helped crowd worry out of his mind

4. At the end of the passage, the author wrote about Winston Churchill in order to________.

A. prove that he followed Churchill's example

B. support his student's solution to his problem

C. show that he was successful in his career

D. clarify how his conclusion was reached

单项选择题