问题 单项选择题

《沈氏农书》中记载“家有织户,织与不织,总要吃饭,不算工本,自然有赢。”这段话反映了中国古代家庭手工业()

A.与农业相结合,竞争力强

B.以营利为目的,面向市场

C.生产方式落后,效率较低

D.生产成本较低,自给自足

答案

参考答案:D

解析:本题主要考查学生准确解读材料信息的能力,由材料中“不算工本,自然有赢”说明中国古代家庭手工业完全依靠自家进行生产加工,其生产加工具有成本较低和自给自足的特点,由此分析可知D符合题意,AB说法错误不符合中国古代家庭手工业的特点,即中国古代家庭手工业与农业相结合,生产并不面向市场当然也就不存在竞争力强的特点,C项说法正确但材料并未直接体现。故选D。

阅读理解

One of the latest trend(趋势) in American Childcare is Chinese au pairs. Au Pair in Stamford, for example, has got increasing numbers of request for Chinese au pairs from aero to around 4,000 since 2004. And that’s true all across the country.

“I thought it would be useful for him to learn Chinese at an early age” Joseph Stocke, the managing director of s company, says of his 2-year old son. “I would at least like to  give him the chance to use the language in the future,” After only six months of being cared by 25-year-old woman from China, the boy can already understand basic Chinese daily expressions, his dad says.

Li Drake, a Chinese native raising two children in Minnesota with an American husband, had another reason for looking for an au pair from China. She didn’t want her children to miss out on their roots.” Because I am Chinese, my husband and I wanted the children to keep exposed to(接触) the language and culture.” she says.

“Staying with a native speaker is better for children than simply sitting in a classroom,” says Suzanne Flynn, a professor in language education of Children.”But parents must understand that just one year with au pair is unlikely to produce wonders.  Complete mastery demands continued learning until the age of 10 or 12.”

The popularity if au pairs from china has been strengthened by the increasing numbers of American parents who want their children who want their children to learn Chinese. It is expected that American demand for au pairs will continue to rise in the next few years.

小题1:What does that term” au pair” in the text mean?

A.A mother raising her children on her own

B.A child learning a foreign language at home

C.A professor in language education of children

D.A young foreign woman taking care of children.小题2:Li Drake has her children study Chinese because she wants them ______.

A.to live in China some day

B.to speak the language at home

C.to catch up wit other children

D.to learn about the Chinese culture小题3:What can we infer from the text?

A.Learning Chinese is becoming popular In America,

B.Educated woman do better in looking after children

C.Chinese au pairs need to improve their English Skills.

D.Children can learn a foreign language well in six months.

单项选择题