问题 单项选择题

在中国有句古话“嫁出去的女儿泼出去的水”,女人出嫁后连姓氏都要随夫,因此也不能继承娘家的财产。在某些专业技艺、技巧方面有家规行规,如“传子不传女”。这种现象受中国哪种制度的影响。()

A.禅让制

B.世袭制

C.宗法制

D.分封制

答案

参考答案:C

解析:本题考查中国古代的政治制度。西周的宗法制规定,周天子和诸侯的位置由其嫡长子继承,其他儿子分封为诸侯或卿大夫,女儿没有继承权。材料中女人出嫁后连姓氏随夫,不能继承娘家的财产;在某些专业技艺、技巧方面“传子不传女”,这些现象是受宗法制的影响。

阅读理解

阅读理解

Picking tomatoes

     For as long as I can remember,Grandma's plentiful tomato garden has been a sign of summer's end.

Each September,just as the decreased heat of the sun suggests cooler days,Grandma requests my help in

her tomato garden.She convinces me she cannot pick tomatoes without my youthful eyes and quick mind.

She says we need to examine each tomato and agree on its readiness for picking.While Grandma's

request for my help in the tomato garden is always the same,her desire for my help seems to increase each year.

     Grandma has eyes for finding even the tomatoes hidden by undergrowth and other tomatoes.I,however,just turn circles looking for the ones I think Grandma will like.I spot what looks like a ripe tomato,head in

its direction,and then get sidetracked by another that appears to be equally ripe.I usually end up watching Grandma and trying to stay out of her way,which seems the only way my eyes and mind are useful.

     There we are,lost in the tomato vines(藤). Grandma's eyes are always knowing,and they are no

different in the vegetable garden.From afar she spots what looks like a ripe tomato.As she walks toward

the garden,she evaluates the tomato for a second time,but from a different angle.I already know it will end up in the basket with the pile of others Grandma has carefully chosen.However,Grandma acts as if she

needs final look to be sure.She calls me to her side,kneels beside the vine while enjoying the warmth of the fading sunlight on her face,and grasps the tomato in her hand.She turns each round,red ball toward the

sunlight before disconnecting it from the vine with a halfhearted smile.

     She then looks at me.I nod my head and smile.Grandma assumes I smile in agreement with her tomato selection.I know I smile,instead,at her.

1. Why does Grandma ask the author to go to the tomato garden with her?

A. He can help pick more tomatoes.

B. He can learn the hardship of labor.

C. She enjoys staying with him while working.

D. She tries to share the happiness of harvest with him.

2. The second paragraph shows that the author ________.

A. is an inefficient tomato picker

B. really has youthful eyes and quick mind

C. has spent a lot of time gardening with Grandma

D. is a naughty child trying to be out of Grandma's sight

3. In the last paragraph,the author smiles to Grandma because he ________.

A. realized her true intentions

B. felt very happy to pick potatoes for her

C. confirmed that her choice of tomato is great

D. appreciated her skill in finding ripe tomatoes

4. What can we infer from the story?

A. The grandchild will become more skillful at gardening than Grandma.

B. Grandma will develop more patience in working with the grandchild.

C. The grandchild will gradually become more independent of Grandma.

D. Grandma's need for the grandchild's company will grow over time.

填空题