问题 单项选择题

每当儿子哭闹时,小何就会动手打儿子。在妻子的劝说下,小何来见社会工作者。社会工作者了解到小何幼年时,其父亲有酗酒习惯,并在酒后常常打骂小何的母亲。同时,小何的上司是一个非常霸道的人,常常要求小何加班。社会工作者经过评估后得出的结论是:小何之所以打儿子是因为从身边权威人士那里看到“强势”处理问题方式的“好处”。社会工作者是用( )理论作为评估和分析小何行为的理论框架。

A.精神分析

B.存在主义

C.社会学习

D.家庭治疗

答案

参考答案:B

解析:存在主义社会工作在实践中强调个人的自由和责任。社会工作者必须明确,受助者的行为是可以改变的,社会工作者的作用就在于帮助受助者选择他们的目标,克服实现目标的限制。小何打儿子是因为受到了身边人的影响,认为解决问题的最好方式就是“强势”,社会工作者需要帮助小何改变此种想法,让他认识到暴力是不能解决问题的,帮助他克服心中的障碍,学习解决问题的正确方式。

阅读理解

Stepping into an old wardrobe, four English schoolchildren find themselves in the magical world of Narnia. On this delightful land, they find friends among the many talking creatures.

The children soon discover, however, that Narnia is ruled by the White Witch. Edmund, one of the children, falls under her power. Who can free Narnia? Only Aslan, the great and noble lion. He alone knows the Deeper Magic. But the children themselves must help fight the battle against the White Witch and those who serve her.

B. The Old Man and the Sea (Ernest Hemingway)

Santiago, an old Cuban fisherman, hasn’t caught any fish in more than 80 days. Sailing far out from land, the old man hooks an enormous fish. That begins an agonizing threeday battle. First he struggles against the great fish. Then he must fight off the sharks that circle the little boat and threaten to eat his fish. Exhausted and bleeding, the old man arrives back at shore. But his fish, his beautiful fish . . .

Hemingway won the Nobel Prize for this superb story of strength and courage, of victory and regret.

C. A Wrinkle in Time (Madeleine Lingle)

Meg’s father, a U.S. government scientist, has been missing for many months. He had been experimenting with time travel when he mysteriously disappeared.

Now Meg, her little brother Charles Wallace and her friend Calvin will try to rescue him. But first they must outwit the forces of evil they encounter on their journey through time and space. Can they find Meg’s father before it’s too late?

This novel is more than just a sciencefiction adventure. It’s an exploration of the nature of our universe.

D. The Pearl (John Steinbeck)

One day Kino, a poor Mexican pearl diver, finds a magnificent pearl. With it he dreams of buying a better life, new clothes and schooling for his son. Instead, it brings only evil. His wife pleads with him to get rid of it. "No," says Kino. "I will have my chance. I am a man." But when he kills a man who is trying to steal the pearl, Kino and his wife must run for their lives.

This tale of dreams, justice and the power of greed is told simply and beautifully.

E. The Long Winter (Laura Ingalls Wilder)

It’s winter, 1880—1881, on America’s northern prairies. Mr. and Mrs. Ingalls and their four girls stay near the kitchen stove to keep warm. Heavy snowstorms cut them off even from neighbors. With the trains stopped, no supplies can reach the town. Food and fuel are running out. Day after day the girls must grind wheat for bread and twist hay to burn. At times they nearly lose the battle to keep their spirits up.

This story provides a fascinating glimpse into the life of early American settlers.

F. Jane Eyre (Charlotte Brontë)

Jane Eyre ranks as one of the greatest and most perennially popular works of English fiction. Although the poor but plucky heroine is outwardly of plain appearance, she possesses an indomitable spirit, a sharp wit and great courage. She is forced to battle against the exigencies of a cruel guardian, a harsh employer and a rigid social order. All of which circumscribe her life and position when she becomes governess to the daughter of the mysterious, sardonic and attractive Mr Rochester.

However, there is great kindness and warmth in this epic love story, which is set against the magnificent backdrop of the Yorkshire moors.

请阅读以下读者的相关信息,然后匹配和他/她感兴趣的书籍:

56. Tom is a manager in a big city so he keeps busy every day. He was born in America but his family move to another country when he was still a child. Tom missed the day spent in America and he is extremely interested in the history of America.

57. George’s father is a lawyer and George loves discussing with his father about justice and crime. He dreams of becoming a professional detective one day. His father encourages him to read English books about dreams and justice.

58. Mike has just graduated from a high school. He got the highest score in his English exam and now he is very proud of his English. He prefers to write something that is abstract, especially stories written by authors who have won the Nobel Prizes.

59. Susan comes from China and she can only read simple English. The film Harry Potter aroused her interest in the magic world so she is eager to read some books on magic.

60. Jan is 13 years old. She is fond of nature and often observes the insects and plants in her garden for hours. She hopes to find a book that is not only interesting but also provides knowledge of nature of our universe.

单项选择题