问题 多项选择题

社会工作者一般使用引领性技巧帮助服务对象探索自己过去的经验,以便让其更清楚自身需要。下列社会工作者的表达中,运用了引领性技巧的有( )

A.“您现在的做法与您之前的想法有很大差距,为什么”

B.“听了您刚才的话,我认为您必须停止酗酒,否则您的家庭可能就破裂了”。

C.“您是说您的问题因为多次大幅度不成功造成的,是这样吗”

D.“您刚才讲了很多方面,但我们时间有限,您能说说最想谈的是什么”

E.“听了您刚才的话,我理解您现在的问题是因为您童年的不幸遭遇,对吗”

答案

参考答案:C,D,E

解析:【考点解析】引领性技巧是社会工作者主动引导服务对象探索自己过往经验的一系列技巧,主要包括:(l)澄清。社会工作者引导服务对象重新整理模糊不清的经验和感受。包括对于服务对象的模糊不清的表达,社会工作者可以进一步加以明确,例如C选项“您是说您的问题因为多次大幅度不成功造成的,是这样吗”(2)对焦。社会工作者将服务对象偏离的话题或者宽泛的讨论收窄,集中讨论的焦点。社会工作者可以通过让服务对象自己列出话题或者问题的重要次序聚焦讨论的焦点。例如,选项D“您刚才讲了很多方面,但我们时间有限,您能说说最想谈的是什么”(3)摘要。社会工作者将服务对象长段谈话或者不同部分的话题进行整理,概括和归纳其中的要点。对于服务对象的长段谈话,社会工作者需要进行必要的概括和归纳,通过这样的归纳和概括,可以增进服务对象对自身的理解。例如选选项E“听了您刚才的话,我理解您现在的问题是因为您童年的不幸遭遇,对吗”选项A和B则分别运用的是影响性技巧中的对质和忠告。

单项选择题
单项选择题

Comparisons were drawn between the development of television in the 20th century and the diffusion of printing in the 15th and 16th centuries. Yet much had happened between. As was discussed before, it was not until the 19th century that the newspaper became the dominant pre- electronic (61) , following in the wake of the pamphlet and the book and in the (62) of the periodical. It was during the same time that the communications revolution (63) UP, beginning with transport, the railway, and leading on through the telegraph, the telephone, radio, and motion pictures into the 20th-century world of the motor car and the air plane. Not everyone sees that process in (64) . It is important to do so.

It is generally recognized, (65) , that the introduction of the computer in the early 20th century, (66) by the invention of the integrated circuit during the 1960s, radically changed the process, although its impact on the media was not immediately (67) . As time went by, computers became smaller and more powerful, and they became "personal" too, as well as (68) , with display becoming sharper and storage (69) increasing. They were thought of, like people, (70) generations, with the distance between generations much (71) .

It was within the computer age that the term "information society" began to be widely used to describe the (72) within which we now live. The communications revolution has (73) both work and leisure and how we think and feel both about place and time, but there have been (74) view about its economic, political, social and cultural implications. "Benefits" have been weighed (75) "harmful" outcomes. And generalizations have proved difficult.

(66)处填()。

A.brought

B.followed

C.stimulated

D.Characterized