问题 单项选择题

关于健康教育与健康促进的关系的叙述,正确的是()

A.健康促进是健康教育的核心内容

B.健康教育是健康促进发展的结果

C.健康教育包括了疾病预防和健康促进两大内容

D.健康教育是健康促进的核心和基础

E.健康教育是健康促进的深化与发展

答案

参考答案:D

解析:健康促进的内涵包括了个人、群体的健康教育。社区和群众参与是健康发展的基础,而人群的健康知识和观念是主动参与的关键。通过健康教育激发领导者、社区和个人参与的意愿,提高健康对社会发展重要意义的认知;营造健康促进的氛围。因此健康教育是健康促进的核心与基础,如果健康促进不以健康教育为基础和先导,则健康促进是无源之水、无本之木。

阅读理解

Though “nanometer”(纳米) is now a fashionable term all over the world, few people know

exactly what it is. It has become a new favorite of manufacturers and sellers in recent years.Many “high-tech” products bearing the name “nano” have entered the market,bringing more mysterious feeling to surprised consumers.

Nanometer is a very small length unit of measure,and is very small.One millimeter is 1000 micrometers,and one micrometer is 1000 nanometers.That is,one nanometer is one billionth of a meter.Nano materials are solid materials composed of particles(粒子)or crystallites(晶体) of less than 100 nanometer in size.Then,is a cup made of nano material really any different from an ordinary cup in function as far as how it works?

Are nano cups really so wonderful?A reporter went to the Institute of Nanomedicine,which is the first such institute of such a sort in the world and the only one in China,specializing in researching the investigation  of the application of nano technology into medicine.

A water molecule(分子) is composed of 2 hydrogen atoms and 1 oxygen atom.It can be changed only by special manipulation of the atoms. The material constituting the cup can have ananometer particles . But it cannot change the chemical and physical properties of the water contained in it.The water in the cup is still water. When people drink it,it will produce no special effect on human body.

Professor Ji who worked in the Instiute of Nanomedicine told the reporter, so far, the investigation of nano materials is still limited in the laboratory. No commercial micro products can be produced yet. With the present level of science and technology, the time of everyday goods made of nanometer materials is still years away.

The products labeled with nano marks in the market now are only traditional products coated with a thin layer of nanometer material, which makes them more abrasion resistant(耐磨), much easier to be cleaned, or oil resisting or moth proof(防蛀).

Professor Ji explained that nano cup is a real up. It can also be included in the list of nano products in a certain sense. But the nano up has not changed its property and function as a cup. It is not a magical medicine for curing and health care.

72.Which of the following shows the right relationship?

A.nanometer<millimeter<micrometer<meter

B.micrometer<millimeter<nanometer<meter

C.nanometer<micrometer<millimeter<meter

D.millimeter<micrometer<nanometer<meter

73.It can be inferred from the passage that       .

A.nano materials have been put into use in daily goods

B.real nano products haven’t become available for people

C.the nano cup is very effective in curing and health care

D.real nano products are being produced by some companies

74.The underlined word “properties” in the fourth paragraph probably means        .

A.possessions      B.qualities    C.reactions   D.symbols

75.What would be the best title for the passage?

A.High-tech Products  B.Nano Cups

C.Nano Materials        D.High-teach Research

单项选择题