问题 单项选择题

写文章是一件难事。我们在写文章的时候,常常会遇到写不下去的情形。写不下去,有时是因为我们觉得表达还不够妥帖,用什么词都表达不了心中熊熊的烈火,或悲悲的切意;有时是因为我们觉得思想还不够成熟,比较杂乱,比较暖昧,比较粗糙,下不了手;有时是因为我们觉得学识还不够渊博,好像只知皮毛,太粗浅了,会贻笑大方;有时是因为我们觉得脑中还不够有物,一片空白,像花心萝卜。“山穷水尽疑无路”,江郎才尽的滋味不好受。写不下去这是好事,否则马马虎虎、随随便便,硬着头皮写下去,连自己都不知道写什么,都觉得无聊,别人看了要后悔的文章,用一句俗话说:那是好丑嘀。
这段文字意在说明( )。

A.写文章时写不下去的原因是各式各样的
B.写文章时遇到写不下去的情形其实是写作的一种正常状态
C.写文章是一件难事
D.写文章遇到写不下去的情况是好事

答案

参考答案:B

解析: 本题是一道意图推断题。A项是文段阐述的一部分,是对文段“我们在写文章的时候,常常会遇到写不下去的情形”一句的具体说明,不是文段意在说明的内容;C项本身说法正确,但其只是引出文段意图性观点的一句总括性语言,也不是文段意在说明的内容;D项则属币断章取义,文段得出“写不下去这是好事”这一结论的前提是和“硬着头皮写下去”这一情况进行对比,故脱离这一前提的D项是不能成立的。通读文段可知,B项是对文段意图的最恰当概括,当选。故本题正确答案为B。

阅读理解

In the summer of 1978 an English man named Steven was driving his tractor through a field of wheat when he discovered something strange. Some of his wheat was lying on the ground. The flattened wheat formed(形成)a circle about six meters across . Around this circle were four smaller circles of flattened wheat.

  Three years later a farmer who lived nearby discovered almost the same circles in one of his fields. These circles were larger—nearly 15 meters across . That same year , another English farmer discovered three circles of flattened wheat on his land—one large circle between two small circles. During the following years, farmers in England found circles in their fields more and more often.

  The circles are called “crop circles” because they usually appear in fields of wheat or corn. The wheat in the circles lies on the ground but is never broken; it keeps on growing, and the farmers can later harvest it. Farmers always discover the crop circles in the morning, so the circles probably form at night. They appear only in the months from May to September. What causes the crop circles?

  At first, people thought that some kids were making them as a joke, or that farmers were making them to attract tourists.(In fact, in 1991, two men said they made the circles themselves, but many scientists don’t believe them.) People tried to copy them: They tried to make circles exactly like the ones the farmers had found. They couldn’t do it. They couldn’t enter a field of wheat without leaving tracks, and they couldn’t flatten the wheat without breaking it.

  Several times people reported seeing stranger objects near the fields where crop circles later appeared. Many people believe that these crop circles are the messages sent by living things from outer space(外层空间)or the marks left by their spaceships.

  Scientists who have studied the crop circles try to find out what causes them. In the summer of 1990 some scientists spent three weeks in the part of England where many circles have appeared. They had all the latest high-tech equipment(最新高科技设备). The equipment—worth 1.8 million dollars—got nothing. But one night, as the scientists were watching a field, crop circles formed in the field behind them, which were quite different from the others. The scientists had neither seen nor heard anything.

  When Steven discovered the crop circles on his land in 1978, he said, “It was just like something that had landed in the field from the air and gone back up again. I don’t know what to make of these things.”

  Crop circles have appeared in England, Japan, the United States and Russia. Experts from all over the world have studied them, and they say what Steven said: They don’t know what to make of these things.

小题1:Which picture is probably the one formed in the field behind the scientists?

小题2:“Flattened wheat” means ___________.

    

A.broken wheat

B.lying wheat

  

C.harvested wheat

D.growing wheat小题3:The passage is mainly about something ___________ .

A.that is done by living things from outer space

B.that cannot be solved but found all around the world

C.that cannot be made clear or understood

D.that is discovered and copied by the farmers

单项选择题