问题 单项选择题

自然灾害给人类带来磨难,同时又促使人类更加自觉地去认识和把握自然规律、增强抵御自然灾害的能力,进而推动人类文明进步。正如恩格斯所说,“没有哪一次巨大的历史灾难,不是以历史的进步为补偿的”。从灾难到进步,其中体现的深刻哲理是( )。
①“灾难”和“进步”作为矛盾双方,包含着向对立面转化的趋势
②“灾难”向“进步”转化是无条件的,体现了矛盾双方的互相贯通
③“灾难”在一定条件下可以向“进步”转化,体现了矛盾的同一性
④“灾难”促进“进步”在一定程度上体现了某些外因的决定作用

A.①②
B.①③
C.②③
D.②④

答案

参考答案:B

解析: ②的说法错误,矛盾双方的转化是有条件的而不是无条件的;④的说法错误,外因通过内因起作用,外因不能起决定作用,所以本题答案为B。

选择题
阅读理解

Signs in Chinese will be set up in public areas such as airports, to benefit Chinese travelers, the Italian Government announced in late February. Now many European countries are expected to follow this example.

Despite the different languages, travel across Europe has never been so simple. Just five years ago, if you wanted to visit Germany in the north and Spain in the south in one trip, you had to wait for weeks to apply for different visas from the two countries. You also needed a calculator because both countries had different money.

Today, with a Schengen Visa issued by any member country, you can travel across 15 European countries without stopping. Since 2002, within most of the EU, there is now just one type of money called the Euro. The Euro was designed to be the only money in the EU, and already makes it easier to shop around. If you drive, your driving license and car insurance policy are valid(有效的)in the other European countries. And you can use your mobile phone everywhere.

All the countries in the continent are melting into a united Europe under the EU. For Europeans and visitors, the result is that is more convenient to travel back and forth between the different countries. 

1.  What is the purpose of the passage?

A. To encourage us to travel across Europe.

B. To suggest that the whole world is melting into one like the EU.

C. To praise the tourism policy of the EU.

D. To introduce tourism conditions in the EU.

2. By saying the underlined sentence “Now many European countries are expected to follow this example”, the writer means that ________.

A. more signs will be set up in Chinese in European countries

B. more and more Europeans have a desire to know more about China

C. more and more Chinese people will go to travel across Europe

D. Chinese is now an important language in Europe

3. Compared to five years ago, traveling in Europe has become easier because ______.

A. you needn’t drive a car

B. you can use a calculator to exchange money

C. applying for different visas is much simpler

D. one visa is good enough for traveling in a number of countries

4. It can be inferred from the passage that _________

A. an increasing number of Chinese tend to travel to Europe

B. Chinese has become an important language in Europe

C. the Euro is the only money used in the EU now

D. it is always necessary to unite many countries into one