问题 阅读理解

Dear editor,

My English teacher is very strict with us. Several days ago, when we were in class, Tom asked me a question. But my English teacher thought we were speaking in class. She asked us to stand at the back of the classroom for a few minutes. This made me unfair. After that, I feel nervous in her class, so I don’t like her class. However, I really want to learn English well. What should I do?

Yours,

Mike

Dear Mike,

I am sorry you are having difficulty with your English class. Every teacher wants his or her students to study hard. So I think you should have a talk with your English teacher and tell her what you were doing with Tom that day. If she knows your worries, maybe she will help you with your English. And she will be pleased to hear you want to learn English well. Of course, you should know that what your teacher did was good for you. When you are not trying as hard as you can, she has to stop it and try to help you. Wish you have a better life!

Yours,

Editor

小题1:What’s wrong with Mike?

A.He doesn’t like learning English.

B.He meets trouble with his English teacher.

C.He doesn’t know how to get on well with his English teacher.

D.He doesn’t like English any longer.小题2:Mike feels nervous in English classes because ____.

A.he doesn’t like his English teacher

B.he can’t speak in class

C.his English teacher punished(惩罚) him

D.his English is poor小题3:In the editor’s opinion, the English teacher asked Mike to stand for a while because _____.

A.she didn’t like him

B.she didn’t think Mike was learning English hard at that time

C.Mike was bad at English

D.Mike was making much noise小题4:The teacher will _____ if Mike has a talk with her.

A.be even angrier

B.ask him to stand for some time once again

C.be pleased

D.say sorry to him小题5:Which of the following sentences is TRUE according to(根据) the passage?

A.Mike dislikes English classes, but he wants to learn English well.

B.Mike wants the editor to tell his English teacher the truth.

C.The editor gave Mike some advice, but it didn’t work.

D.The teacher hates Mike much more than before.

答案

小题1:C

小题2:C

小题3:B

小题4:C

小题5:A

题目分析:本文是两封信在第一封里Mike讲述了自己受到了英语老师的误解,从而讨厌上英语课,

但是他又想学好英语于是产生了他不知如何与英语老师相处的问题。在第二封信里编辑建议迈克和她的老师谈一谈,老师会高兴的。

小题1:细节理解题。根据在第一封信中,Mike讲述了自己受到了英语老师的误解,从而讨厌上英语课,

但是他又想学好英语于是产生了他不知如何与英语老师相处的问题。故选C。

小题2:细节理解题。根据Mike上英语课感到紧张,是因为他被罚在后面站了几分钟。故选C。

小题3:细节理解题。根据综合两封信的内容可知老师认为迈克不努力学英语。故选B。

小题4:细节理解题。根据由第二封信的倒数第三个句子可知要是迈克和她的老师谈一谈,老师会高兴的。故选C。

小题5:细节理解题。根据Mike给编辑写信主要是向他求教怎样与英语老师相处的问题,而不是想让他对英语老师说明真相,故B错;C选项,编辑的建议是否有效果,文章并未提及,故C错;D选项在语言上更是错误的,所以只有A选项才是正确答案。

单项选择题
问答题 案例分析题

习 * * * * 在参加全国科普日活动时强调,要坚持围绕中心、服务大局,深入基层、面向群众,更加扎实有效做好建设节水型社会科普工作,在全社会形成节约用水合理用水的良好风尚。某中学高二(10)班同学决定围绕“水资源的节约使用”这一课题展开探究学习。

【问题背景】

当前,我国土地、淡水、能源、矿产资源和环境状况对经济发展已构成严重制约。党和政府强调指出,要把节约资源作为基本国策,发展循环经济,保护生态环境,加快建设资源节约型、环境友好型社会,促进经济发展与人口、资源、环境相协调。

【交流讨论】

在调查中,同学们也了解到,当地一家大型企业,采取适当措施,使原先的“废水”得到充分利用,水的重复利用率达到90%以上,大大节约了水资源。

【问题解决】

水是生命之源、生产之要、生态之基。水利兴则农业兴,水利兴则民心安,水利兴则国家稳。中央强调指出加快水利建设,不仅事关农业农村发展,而且事关我国经济社会发展全局。要多渠道筹集资金,力争今后10年水利投入翻番。

【倡议行动】

节约水资源是每个公民的应尽职责。倡导节俭文明的生活方式,形成“节水光荣,浪费可耻”的良好社会风尚,把节约用水变成全民的自觉行动。

请你就制定“家庭节约用水计划”提两项措施,并分别说明这些措施的哲学依据。