问题 单项选择题

有0、1、4、7、9五个数字,从中选出四个数字组成不同的四位数,如果把其中能被3整除的四位数从小到大排列起来,第五个数的末位数字是多少

A.0
B.1
C.7
D.9

答案

参考答案:D

解析: 0+1+4+7+9=21能被3整除,从中去掉0或9选出的两组四个数字组成的四位数能被3整除。即有0、1、4、7或1、4、7、9两种选择组成四位数,由小到大排列为1047、1074、1407、1470、1479、1497、…,所以第五个数的末位数字是9。

阅读理解

Many Chinese kids, known as "left-behind" children, hardly ever see their parents, because their parents are migrant workers.

Li Ling, 11, is a left-behind child. Her parents have been working in Zhejiang for 10 years, while she lives with her grandparents in Guangdong. She was reunited with her parents last Spring Festival. As the number of migrant workers in China increases, the number of left-behind children is rising fast. Li is one of the 61. 02 million left-behind children under 17. They account for 37. 7 percent of rural children and 21. 88 percent of all Chinese children

The large number of left-behind children has already become a social issue. If left unsolved, it will cause serious problems, Wang Zhenyao, director of the China Philanthropy Research Institute, told China Daily. The education level of adults supervising(监管) these children is generally not that high. They can only take care of the children's personal safety and daily living, being unable to care for their educational and spiritual needs. Meanwhile, the absence of parental support will make some left-behind children lack self-confidence. They may be slower in physical and emotional growth than their peers. Others may even become "problem youths".

To solve this problem, the government is taking action. For instance, 30 provinces and cities have allowed certain children to attend school and take the college entrance exam in the city where their parents are. However, Wang suggested that the country do more, such as making policies encouraging migrant workers to work in their hometowns. He also said that a well-balanced child welfare system is needed. "These children are the future of the nation, so they deserve our loving care and protection," Wang said.

小题1:Left-behind kids hardly see their parents because _______.

A.they are poor and in rural areas

B.they are brought up by their grandparents

C.their parents are making a living in other cities

D.their parents don't go back home on Spring Festival小题2:Which of the following is true according to the passage?

A.Li Ling hasn't seen her parents for about 10 years.

B.Left-behind children have become problem youths.

C.There are 61. 02 million left-behind children in China.

D.Much remains to be done to settle the left-behind kids issue.小题3:The purpose of the passage is _______.

A.to criticize the migrant workers who leave their children at home

B.to focus on the present situation of the left-behind children

C.to worry about the present situation of left-behind children

D.to call on the government to educate the migrant workers小题4:In which column of a newspaper can we most probably find this passage?

A.Education.

B.Society.

C.Entertainment.

D.Employment.

单项选择题