问题 单项选择题

下列生活常识中表述不正确的是()。

A.刚煮熟的鸡蛋放入冷水中一小段时间更容易剥壳

B.冬季气温降低时往冰冷的玻璃杯中倒入开水容易导致玻璃杯破裂

C.夏天自来水管外壁出现大量的水珠,这往往是下雨的预兆

D.用水烧菜时,水开后应该加大火力,提升水温以便尽快将菜煮熟,节省燃料

答案

参考答案:D

解析:

本题要求选出表述“不正确”的一项。煮熟后滚烫的鸡蛋放入冷水中浸一会儿,容易剥壳。因为滚烫的鸡蛋壳与蛋白遇冷会收缩,但它们收缩的程度不一样,从而使两者脱离。冬天或气温很低时,往玻璃杯中倒入沸水,应当先用少量的沸水预热一下杯子,以防止玻璃内外温差过大,内壁热膨胀受到外壁阻碍产生力,致使杯子破裂;夏天自来水管壁大量“出汗”,常是下雨的征兆。自来水管“出汗”并不是管内的水渗透,而是自来水管大都埋在地下。水的温度较低,空气中的水汽含量较高,湿度较大,这正是下雨的前兆。煮食物并不是火越旺越快。因为水沸腾后温度不变,即使再加大火力,也不能提高水温,结果只能加快水的汽化,使锅内水蒸发变干,浪费燃料。正确方法是用大火把锅内水烧开后,用小火保持水沸腾就行了。所以正确答案为D项。

阅读理解

China Daily: As China comes down from a travel rush during the seven-day holiday for National Day, people called for a return of the Labor Day Golden Week holiday as a way to ease(缓解) the travel peak.

By Friday, 79 million passengers were expected to have used the railways up about 8 percent over last year. Waterways had shipped around 2 million, a rise of about 17 percent on last year, www. cntv. cn, the website of China Central Television, said on Saturday.

As large numbers of tourists swarmed scenic spots around China, it caused huge crowds and many complaints.

The Forbidden City in Beijing has long been a big draw for travelers. On Tuesday alone, the museum reported, it received more than 180,000 visitors, about six times higher than a regular day.

According to China Central Television, restless visitors demanded their money back from the tourism committee, and police were sent to help deal with the problem.

The Beijing-HongKong-Macao expressway, the Shanghai-Kunming expressway and the route from Beijing to Kunming saw large increases in traffic on Saturday, according to www. cntv. cn.

“As there are only two long holidays in the country and paid leave is not well carried out by employers(雇主), people have limited chances for travel”, Dai Bin, the director of China Tourism Academy, said in a report by Beijing Times on Saturday.

“The travel rush during the ‘Golden Week’ holidays happens because people do not take long journeys during shorter holidays”, said Liu Simin, a researcher with the China Academy of Social Sciences, in a report by Beijing Times on Saturday.

Liu said that now the most important task is to ease the pressure from the huge numbers of tourists. When the Labor Day Golden Week holiday came to an end in 2007, a chance to travel was reduced.

In 2008, the government shortened the Labor Day Golden Week holiday, usually lasting from May 1 to May 7, to three days and added three other short vacations to the list.

小题1:The Labor Day Golden Week holiday was shortened to __________________.

A.one day

B.two days

C.three days

D.four days小题2:The underlined word “swarmed” in the third paragraph probably means “_______”.

A.crowded into

B.left

C.escaped from

D.planned to go to小题3:Which of the following is NOT true according to the passage?

A.People called for a return of the Labor Day Golden Week holiday.

B.The museum reported it received more than 180,000 visitors during the holiday.

C.Now the most important task is to ease the pressure from the huge numbers of tourists.

D.There are only two long holidays in the country.小题4:What is the passage mainly about?

A.Seven-day Golden Week Holiday sees huge crowds on popular tourists spots

B.The problem during the seven-day Golden Week Holiday.

C.Travel complaints.

D.The pressure from the huge numbers of tourists.

多项选择题