Gabriel Garcia Márquez ,who was awared the Nobel Prize for Literature in 1982,passed away at the age of 86 on April 17,2014. The world paused to remember the cultural giant .
Garcia Márquez was born in Colombia ,but he spent most of his adult life in Mexico City . As one of the most famous writers ,he was widely regarded as “a giant of 20th-century literature ” . Garcia Márquez wrote in a style called “magical realism ”In such works,people live a daily life in a certain period of time in history . But meanwhile ,magical things happen to them .
Garcia Márquez is best known for his 1967 novel ,One Hundred Years of Solitude ,which has sold about 50 million copies . It tells the tale of the small and isolated town of Macondo which was separated from the outside world –of its founding and its troubled history over a hundred years . The story is a metaphor for the development of Colombia since the 19century . As Colombian President Juan Manuel Santons said , Garcia Márquez wrote about “the very essence of the Latin American beings ” .
小题1:Garcia Márquez was born in the year _________.
A.1914
B.1928
C.1967
D.1982小题2:We can know from Paragragh 2 that Garcia Márquez______.
A.was born in Mexico City
B.spent most of his adult life in Colombia
C.had a writing style called “magical realism ”
D.was famous but lived a simple daily life小题3:The underlined word “isolated”means ________.
A.隔绝的
B.安逸的
C.喧嚣的
D.繁华的小题4:Which of the following is NOT TRUE about Garcia Márquez?
A.He was the winner of the Nobel Prize for Literature in 1982
B.His novel One Hundrend Years of Solitude was a great success.
C.He was widely known as “a girl of 20th-century literature ”.
D.Magical things happened to him during his stay in Mexico City.小题5:The writer quotes from the President to ______.
A.praise Garcia Márquez for his achievement
B.show the deep sadness of the President
C.explain the writing style of Garcia Márquez
D.describe the character of Garcia Márquez
小题1:B
小题2:C
小题3:A
小题4:D
小题5:A
题目分析:短文大意:这篇短文主要介绍了百年孤独的作者加西亚马尔克斯去世的消息,短文并简要的介绍了他的生平及创作生涯。
小题1:分析计算题。根据passed away at the age of 86 on April 17,2014. 计算可知他在1928年出生,2014-86=1928,故选B。
小题2:细节理解题。根据Garcia Márquez wrote in a style called “magical realism ”描述,可知马尔克斯的写作风格被称之为魔幻现实主义。故选C。
小题3:词义猜测题。联系下文which was separated from the outside world 描述,可知此处指的是这是一个与世隔绝的小镇。故选A。
小题4:细节理解题。根据第二段In such works,people live a daily life in a certain period of time in history . But meanwhile ,magical things happen to them . 描述,可知这些神奇的事情是发生在他的作品里面的故事,故选项D描述错误。
小题5:推理判断题。根据As Colombian President Juan Manuel Santons said , Garcia Márquez wrote about “the very essence of the Latin American beings ” . 描述,可知总统通过这些话来赞美马尔克斯的艺术成就。故选A。