问题 问答题

居住在甲市A区的乔小伟从事汽车修理业,其所开的汽车修理铺位于甲市C区。该汽车修理铺的个体工商户营业执照所登记的业主是其兄乔大伟(居住在甲市B区),乔大伟实际上并不经营汽车修理。乔小伟为了承揽更多的业务,与乡办集体企业正华汽车修理厂(位于甲市L县)签定了一份协议,约定乔小伟的汽车修理铺可以以正华汽车修理厂的名义从事汽车修理业务,乔小伟每年向正华汽车修理厂交管理费2万元。2002年1月,乔小伟雇佣的修理工钱财旺(常年居住在甲市D区),为客户李有良(居住在甲市E区)修理一辆捷达车。修好后,钱财旺按照工作程序要求在汽车修理铺前试车时,不慎将车撞到了一棵大树上,造成汽车报废,钱财旺自己没有受伤。相关各方就如何赔偿该汽车损失发生纠纷,未能达成协议。现李有良拟向法院起诉。问:

若在管辖权争议未解决之前,其中一享有管辖权的法院对案件就作出了判决,对此判决及判决所涉及的案件应如何处理?

答案

参考答案:

在管辖争议未解决之前,其中一个法院作出了判决的,如果当事人在法定期间没有上诉,则应当承认该判决的效力,如果当事人上诉,则由二审法院依法处理,相关法院将案卷材料移送该法院。如果发现判决确有错误,可以通过审判监督程序纠正。

解析:

由上级法院以违反程序为由撤销其判决,并将案件移送或指定其他法院审理,或者由上级法院提审。《最高法院关于在经济审判工作中严格执行(中华人民共和国民事诉讼法)的若干规定》第4条规定:“两个以上人民法院如对管辖权有争议,在争议未解决之前,任何一方人民法院均不得对案件作出判决。对抢先作出判决的,上级人民法院应当以违反程序为由撤销其判决,并将案件移送或者指定其他人民法院审理,或者由自己提审。”

阅读理解

Skin Diving     Interesting & Useful

Skin-diving, a new sport today, takes you into a wonderful new world! It is like a visit to the moon!

When under water, it is easy for you to climb big rocks because you are no longer heavy, much lighter than on land!

Here, under water, everything is green and blue. During the day, there is plenty of light. When fish swim nearby, you can catch them with your hands!

With a tank of air on your back, you can stay in deep water for a long time, but you must be careful when you dive in deep water.

To catch fish is one of the most interesting parts of the sports. Besides, there’re more uses for skin diving. You can clean and repair ships without taking them out of water. You can get many things from the deep sea.

小题1: The underlined sentence “takes you into a wonderful new world” in the first paragraph means ____________.

A.the moon is a wonderful place to visit.

B.climbing big rocks under water is wonderful.

C.skin-diving is a wonderful way for traveling.

D.you can see many things you’ve never seen and enjoy yourself.小题2:With a tank of air on your back, you can _______.

A.swim like a fish

B.have more fun

C.go deeper under water and stay longer

D.catch fish more easily小题3:What does the last paragraph mainly tell us?

A.Skin diving is a new sport today.

B.Skin diving is interesting as well as useful.

C.How to catch fish.

D.What you can see under water.小题4:We can probably find this article in a ________.

A.newspaper

B.text book

C.sport magazine

D.guidebook小题5:Which of the following is Not True about skin-diving according to the passage?

A.You feel lighter when you go under water.

B.You can clean and fix ships without taking them out of water at skin diving.

C.There’s enough light under water all the time.

D.You can see fish and catch them at skin-diving.

判断题