问题 阅读理解

Roosegaarde, an artist and designer from Dutch has thought of a device(装置). He hopes it will make Beijing's sky clear again and help the people with masks breathe fresh air again in Beijing.

An electromagnetic field(电磁场) will pull the dirty particles in the air to the ground, and then they can be easily cleaned.

Roosegaarde says, "It's like when you have a balloon which has static electricity(静电) and your hair goes toward it. Smog happens the same way as the hair."

His workplace has reached an agreement with the Beijing government to test the technology in one of the capital's parks.  Beijing's skies are regularly covered by grey smog. Serious cases of air pollution are often reported in Beijing. Roosegaarde says an indoor test has already shown it works well and he is confident of the results. With the help of a team of scientists and engineers, he is sure that the device can be worked outside.

"Beijing is a very good place to test the device because the smog in Beijing is quite low and there's not so much wind." says Roosegaarde. "We'll be able to make the air pure but the most difficult thing is to remove the smog. As a result, you can see the sun again."

Roosegaarde also reminds us that his aim is not only to give a plan to solve Beijing's dirty air pollution but also to make people pay attention to the environment problem. He adds, "This is not the real answer for smog. The real answer to do with it is clean cars, different industry and different lifestyles. " However, he hopes the project will make the citizens realize the differences between clean air and smog-filled air.

小题1:The device works by_______.

A.helping keep the particles out with more masks

B.pulling particles to the ground with an electromagnetic field

C.absorbing hair with a balloon with static

D.creating clean air and letting it out into the sky小题2:What does Roosegaarde use his device for?

A.To make smog.

B.To make the air clean

C.To make static electricity.

D.To make Beijing's parks beautiful.小题3:After reading the passage, we can know_______.

A.the device doesn't work well indoors

B.the people with masks can breathe fresher air

C.Beijing government agreed to test the device

D.clean cars aren't helpful to the environment in Beijing小题4:Roosegaarde hopes people in Beijing can_______.

A.pay attention to air pollution and solve the problem finally

B.invent more devices to clean the smog in Beijing

C.drive modern cars and try different lifestyles

D.realize how serious the pollution they're facing is

答案

小题1:B

小题2:B

小题3:C

小题4:A

题目分析:这篇短文主要介绍了荷兰人Roosegaarde设置了一种装置。他希望利用这种装置净化空气还人们清新的空气,他也希望人们注意环境问题。

小题1:细节理解题。根据短文第二段An electromagnetic field(电磁场) will pull the dirty particles in the air to the ground, and then they can be easily cleaned.描述可知这个设备的是通过电磁场把脏的颗粒吸到地面。然后他们很容易被弄干净。故选B

小题2:细节理解题。根据第一段He hopes it will make Beijing's sky clear again and help the people with masks breathe fresh air again in Beijing.描述可知这个装置是用来净化空气的,故选B。

小题3:细节理解题。根据第四段His workplace has reached an agreement with the Beijing government to test the technology in one of the capital's parks.可知北京政府同意对他的技术进行测试。故选C

小题4:细节理解题。根据最后一段Roosegaarde also reminds us that his aim is not only to give a plan to solve Beijing's dirty air pollution but also to make people pay attention to the environment problem.描述,可知他不仅希望解决污染问题还希望人们注意环境问题。故选A。

选择题
阅读理解与欣赏

阅读下面的文字,完成小题。(14分)

河西走廊的月亮   

黄文山

〔1〕这样升起来了,这千里河西走廊的月亮,这西北戈壁滩的月亮。

⑵没有一声寒暄,也用不着预告,一轮圆润而又皎洁的月亮,就这样贴着车窗,朝你粲然一笑,而后缓缓地升上中天。全车的人都又惊又喜,不约而同地发出一声赞叹。司机把车停住了,于是大家纷纷跳下来,站在戈壁滩粗粗的石块上,看着月亮冉冉上升。

⑶这一切都来得那样突然,似乎落日刚刚还衔在遥远的祁连山巅,接着,便是一阵短暂的黑暗。戈壁滩之夜不是缓缓来临的,而是猛然间,当一小片残阳被飞快地拽下,天地万物便深深地坠落于黑暗之中。车灯打开了,孤独而微弱的光柱不断被夜色大口大口地吞噬,吞得大家的心里都有些发慌。就在这时候,月亮升起来了。

⑷我从没见过这样圆、这样大、这样柔洁又跟人这样贴近的月亮。她仿佛近在咫尺,那份难以描摹的丰盈和难以形容的优雅简直就是美丽的极致。大家都动情地抬头注视着,连司机在内,一时都忘了自己的行旅。

⑸圆月,一下把戈壁滩照得透亮,四周无遮无拦,没有一丝浮云,也没有一棵杂树,有的只是空旷。

⑹这空旷,延展着时间和空间。从昨天到今天,几千年的故事,便是被这一片柔柔的月光照着,在卷帙浩瀚的史册里发出亮丽的光彩。一场又一场惨烈的战争,一个又一个鲜活的人物,一页又一页生动的历史,就在这月光下的空旷里轰轰烈烈地演出。

⑺在这空旷里,曾驰过霍去病的铁骑,将士的盔甲和手中的兵器在月光下翻动着银色的波涛。那场与匈奴间的战事,使得这位年轻 * * 名垂千古。就在这戈壁滩的美丽月夜,他将汉武帝御赐的美酒,倾于泉中与三军将士共饮,从而写尽了一个大将的豪情与风流。酒泉也因此得名。当霍去病高高擎起酒杯,那杯中一半是清泉,一半便是皎洁的月光。

⑻在这空旷里,曾走过左宗棠西征的大军。月光洒在连亘百里的营帐上,洒在路边湖湘子弟新栽的杨柳枝上,也洒在这位64岁的爱国老将不平静的心田里。在清廷“海防”和“塞防”之争中,他坚持收复新疆,保卫祖国统一的主张,最终获得胜利。如今,他要将朝策付诸军事行动。千里河西走廊,正是他这首皇皇战争之歌的长长的前奏曲,使他得以利用行军的间隙,梳理一番纷繁的头绪。多少军情,多少家书,便是蘸着帐前的月光写就。

⑼在这空旷里,还曾经经过红军西路军伤痕累累的队伍。雪山、草地乃至四川军阀的猛烈炮火,都未能挡住这支队伍的犀利锋芒。然而,一道河西走廊,却导演了一出悲剧。红四方面军的战旗就在惨白的月光下被子弹撕成了碎片。也许,正是这毁灭前的一轮又圆又大的月亮,长留在幸存者的脑海中,使他们久久地反思着这页沉重得难以翻开的历史。

⑽自然,这空旷里也奔过张骞凄惶的羸马,也碾过林则徐悲愤的囚车;自然,这空旷里还回荡过班超投笔从戎的誓言,还踯躅过玄奘西行取经的身影……还有那绵延不绝的东来西往的商旅驼队,将一条两千多里的戈壁长廊,踏出了一首首慷慨悲壮的阳关曲。

⑾这一个个被史笔庄重地记载或因为平凡而被忽略不计的众多人物,却都在命运的驱使下,以不同的心情、不同的姿态、不同的方式,走过长长的河西走廊。

⑿这便是河西走廊,在这漫长的驼路上,绝非只有空旷;这便是河西走廊,在这片荒芜的戈壁滩上,绝非只有寂寞。

⒀战争的狼烟与和平的驼队,苦难的历程与热诚的求索……都在这里频繁地发生和发展。几千年的时间,拓就了中 * * 一条西行的辉煌通道。从此,多少男儿的豪情,多少男儿的热血,多少男儿的希望,都与这空旷的土地联系在一起。

⒁于是,我才明白,为什么这样美丽的月亮,偏偏垂青这块荒凉之地,即使是南方的湿润、富庶和繁华,也无法使她动心。

⒂此刻,月亮充满柔情地注视着这又干又冷的戈壁滩,用她光洁的玉臂抚摸着荒芜,抚摸着粗粝,抚摸着苍凉,也抚摸着我们这群不期而遇的旅人的心情。

⒃于是我们继续西行。

(摘自《散文》)

仔细阅读文章(1)~(4)自然段,回答下列问题:

小题1:联系全文并结合句式特点简要分析第一自然段在本文中所起的作用。(2分)

小题2:前四段用了哪些表现手法来描写河西走廊的月亮?这样写有什么好处?(4分)

小题3:文中反复出现“空旷”一词,而又说“绝非只有空旷”,这样说矛盾吗?谈谈你的理解(4分)

小题4:在⒁自然段,作者说,“于是,我才明白,为什么这样美丽的月亮,偏偏垂青这块荒凉之地”,结合文章内容概括河西走廊这片荒凉之地有哪些地方值得美丽的月亮垂青?(4分)