问题 单项选择题 A1/A2型题

pH测定标准缓冲溶液的配制及贮存不正确的是()

A.将配制完成的标准缓冲溶液转移到洗净并干燥好的试剂瓶中,贴好标签,标签上标注标准缓冲溶液的名称、pH、配制时间和配制人员姓名

B.缓冲溶液须用带盖的棕色试剂瓶保存,密封,阴凉暗处放置

C.在常温下保存和使用标准缓冲溶液时,应避免太阳直射

D.保存1周以上时,应放置在冰箱的冷藏室内(4~10℃)

E.缓冲溶液的保存和使用时间不得超过3个月

答案

参考答案:B

解析:将配制完成的标准缓冲溶液转移到洗净并干燥好的试剂瓶中,贴好标签,标签上标注标准缓冲溶液的名称、pH、配制时间和配制人员姓名。将标准缓冲溶液妥善保存,备用。缓冲溶液用带盖试剂瓶保存,瓶盖盖严。在常温下保存和使用标准缓冲溶液时,应避免太阳直射。保存1周以上时,应放置在冰箱的冷藏室内(4~10℃)。缓冲溶液的保存和使用时间不得超过3个月。

阅读理解

Dad came in the midnight. We heard every sound, but we pretended to be asleep.

Next morning he looked weak and thin, sitting in a chair by the kitchen fire. The light of the fire shone through his long empty sleeve. Everything went as usual. Grandma found something to do in the bedroom. Grandpa went out for some water. Mother, with her back to us, was getting the cakes ready for breakfast.

But nothing was right. When grandma came out of the bedroom, she walked on tiptoe. When grandpa came back, he said nothing about the weather. At breakfast Mother passed us the fruit and said something, but her voice was too high.

At last my sister, Lou, pushed back her chair. “It’s your turn to wash the dishes.” But I had washed the dishes the night before. I said nothing because it was not right to quarrel in front of Dad just home with the empty sleeve.

“It is your turn,” Lou said again. I looked at her in surprise.

“It is not,” I said because I suddenly remembered Mother had told us to go on as usual.

“Children, children,” Mother said in a quiet, glad kind of voice.

And Dad was smiling because he felt at home at last.

小题1:What do you know happened to Dad in the story?

A.He was badly ill.

B.He had a long journey.

C.He drank too much.

D.He lost one of his arms.小题2:The family        when they saw Dad’s empty sleeve.

A.was too surprised to do anything

B.felt sad and cried a lot

C.tried not to show their feelings

D.showed no worry at all小题3:From the story, we know          .

A.the two sisters often quarreled about who should wash the dishes

B.the family liked seeing the two sisters quarrelling after breakfast

C.Dad loved the two sisters very much though they often quarreled

D.Mother told the two sisters to quarrel with each other the night before小题4:Which of the following can be the best title of the story?

A.The Quarrelling Sisters

B.Dad Was Back

C.After the Accident

D.An Empty Sleeve

问答题 简答题