问题 单项选择题

人在抑郁状态下出现的病理性感觉阈限增高在临床上的表现是()。

A.感觉过敏 

B.感觉减退 

C.感觉适应 

D.感觉不适

答案

参考答案:B

解析:

由于病理性或功能性感觉阈限降低而对外界低强度刺激的过强反应称为感觉过敏;由于病理性或功能性感觉阈限增高而对外界刺激的感受迟钝称为感觉减退;在外界刺激的作用下,感受性发生变化的现象称为感觉适应。

阅读理解

Vincent Van Gogh was not always an artist. In fact, he wanted to be a church minister and was even sent to the Belgian mining community of Borinage in 1879. He discovered that the miners there endured terrible working conditions and poverty-level wages. Their families were skin-and-bone and struggled simply to survive. He felt concerned that the small pay he received from the church allowed him a reasonable lifestyle, which, in contrast, seemed to him unfair.

One cold February evening, while he watched the miners trudging home, he spotted an old man staggering toward him across the fields, wrapped in a burlap(粗麻布) bag for warmth. Van Gogh laid his own clothing out on the bed, set aside enough for one change, and decided to give the rest away. He gave the old man a suit of clothes and he gave his overcoat to a pregnant woman whose husband had been killed in a cave-in.

He lived on starvation food and spent his salary on food for the miners. When children in one family caught typhoid fever, though feverish himself, he packed up his bed and took it to them.

A wealthy family in the community offered him free room and board, Van Gogh declined the offer, stating that it was the final temptation (诱惑) he must reject if he was to faithfully serve his community of poor miners. He believed that if he wanted them to trust him, he must become one of them. And if they were to learn of the love of God through him, he must love them enough to share with them.

He was acutely aware of the big difference between words and actions. He knew that our lives always speak louder and clearer than our words. Maybe that is why Francis of Assisi often said to his monks, “Wherever you go, preach(讲道). Use words if necessary.”

Others are “listening” carefully to your actions. What are you saying to them?

1. We can infer form the passage ____________.

A. our lives always speak louder and clearer than our words

B. the miners there worked under excellent working conditions

C. the ministers lived a much better and easier life than the miners at the time

D. Van Gogh himself offered to work in the Belgian mining community of Borinage in 1879.

2. What does the underlined word “trudging” in the second paragraph mean?

A. Moving very quickly              B. Moving with quick light steps

C. Walking slowly for pleasure.         D. Walking with slow heavy steps.

3. According to the passage, which of the following words can best describe Van Gogh?

A. Ambitious and aggressive.          B. Considerate and sympathetic

C. Greedy and selfish.                D. Determined and grateful

4. What does the last paragraph want to tell us?

A. Use words if necessary             B. Actions speak louder than words

C. Rome was not built in a day.         D. Where there is a will there is a way.

选择题