问题 单项选择题 A1/A2型题

危害健康行为不包括()

A.吸烟

B.恐病

C.药物滥用

D.事故发生后的他救行为

E.情绪过分压抑和自我克制

答案

参考答案:D

解析:危害健康行为的类型包括:①日常危害健康行为:指日常生活、职业活动中危害健康的行为、习惯,如吸烟、酗酒、缺乏体育锻炼等;②致病性行为模式:指可导致特异性疾病发生的行为模式,如A型行为模式与冠心病的发生密切相关;C型行为模式与肿瘤的发生有关等。情绪过分压抑和自我克制属于C型行为模式的表现;③不良疾病行为:指个体从感知到自身患病到疾病康复过程中所表现出来的不利于疾病治疗和健康恢复的行为,如瞒病、恐病、讳疾忌医、不遵医嘱等;④违规行为:指违反法律法规、道德规范并危害健康的行为,如药物滥用、性乱等。事故发生后的他救行为属于促进健康行为,所以该题选D。

单项选择题
阅读理解

“Old wives’ tales” are beliefs passed from one generation to another. For example, most of us remember our parents’ telling us to eat more of certain foods or not to do certain things. Is there any truth in these teachings? Some of them agree with present medical thinking, but others have not passed the test of time.

Did your mother ever tell you to eat your carrots because they are good for your eyes? Scientists now report that eating carrots can help prevent a serious eye disease called macular degeneration. Eating just one carrot a day can reduce the possibility of getting this disease by 40%. Garlic(蒜) is good for you, too. It can kill the type of virus that causes colds.

Unfortunately, not all of Mom’s advice passed the test of medical studies. For example, generations of children have been told not to go swimming within an hour after eating. But research suggests that there is no danger in doing so. Do sweets cause tooth problems? Well, yes and no. Sticky sweets made with grains tend to cause more problems than sweets made with simple sugars.

Even though science can tell us that some of our traditional beliefs don’t hold water, there is still a lot of truth in the old wives’ tales. After all, much of this knowledge has been accumulated(积累) from thousands of years of experience in family health care. We should respect this body of knowledge even as we search for clear scientific support to prove it true or false.

小题1:The author develops the third paragraph mainly         .

A.by cause and effect

B.by order in space

C.by examples

D.by order in time小题2:Which of the following is TRUE according to the text?

A.Eating garlic is good for our eyes.

B.Carrots prevent people from catching colds.

C.Swimming after a meal is dangerous.

D.Sticky sweets are damaging to our teeth.小题3:What is the author’s attitude toward “old wives’ tales” in the text?

A.Objective.

B.Subjective.

C.Dissatisfied.

D.Curious.小题4:The phrase “hold water” in the last paragraph most probably means “     .”

A.to be valuable

B.to be believable

C.to be admirable

D.to be suitable