问题 阅读理解

Yesterday was my stepmom’s birthday. I hadn’t been home for a long time so I wanted to stop by the house to see her on this special day.

I have been struggling financially so I was afraid of the long trip. Gas is so expensive nowadays! Anyway, I filled my tank with gas and set off.

I stopped at the shopping mall and found a present. It was the perfect gift and I knew she

would love it. But when I got to the cashier my card was declined! I did not have enough money in my account to pay for the gift!

So I pondered the issue for a few minutes. I could put it back and get something cheaper, but I knew there was nothing else in the store she would like as much. So, I got on my smart-phone and transferred some money from my savings account so I was able to pay for the gift. It took a big chunk of my savings but I wanted her to have something special.

She loved the gift and I felt that even though I had spent almost all my money my stepmom deserved the best and I was glad I gave her the best that I could.

Before leaving my parents’ house, my dad took me to one side and, with our secret hand-shake, he gave me some money. I had not said anything to him about my finances but I guess my dad had just known it. When I got to the car, I saw the amount he gave me was three times what I had spent on the gas and the gift!

It goes to show that doing the right thing always comes with great rewards.

小题1:Why was the writer unwilling to have a long trip?

A.Because gas was hardly available.

B.Because the writer was short of money.

C.Because the writer didn’t like driving.

D.Because the road was difficult to drive on.小题2:The underlined word “pondered” in Para. 4 means ________.

A.thought about

B.tried on

C.depended on

D.got through小题3:From the passage, we can infer that ________.

A.the writer loves his/her stepmom very much

B.the gift the writer bought was loved by his/her father very much

C.the writer spent all his/her savings buying the gift for his/her stepmom

D.the gift the writer bought was the most expensive one in the shop小题4:Why did the writer’s father shake hands with the writer in secret?

A.Because he wanted to ask the writer for something special.

B.Because he wanted to give the writer some money.

C.Because he knew the writer had been struggling financially.

D.Because he didn’t want others to copy their handshake.

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:A

小题4:B

小题1:细节理解题,根据文中语句“I have been struggling financially so I was afraid of the long trip.”理解可知。

小题2:词义理解推断题,根据文中语句“I could put it back and get something cheaper, but I knew there was nothing else in the store she would like as much. So, I got on my smart-phone and transferred some money from my savings account so I was able to pay for the gift.”理解可知。

小题3:理解归纳题,根据文中语句“It took a big chunk of my savings but I wanted her to have something special. She loved the gift and I felt that even though I had spent almost all my money my stepmom deserved the best and I was glad I gave her the best that I could.”理解可知。

小题4:细节理解题,根据文中语句“  Before leaving my parents’ house, my dad took me to one side and, with our secret hand-shake, he gave me some money.”理解可知。

阅读理解与欣赏

       陈康肃公善射,当世无双,公亦以此自矜。尝射于家圃,有卖油翁释担而立,睨之,久而不去,见其发矢十中八九,但微颔之。

       康肃问曰:“汝亦知射乎?吾射不亦精乎!”翁曰:“无他,但手熟尔。”康肃忿然曰:“尔安敢轻吾射!”翁曰:“以我酌油知之。”乃取一葫芦置于地,以钱覆其口,徐以杓酌油沥之,自钱孔入,而钱不湿。因曰:“我亦无他,惟手熟尔。”康肃笑而遣之。

 1、解释下列划线的字。

(1)有卖油翁担而立(              )

(2)但微之(              )

(3)亦知射乎(              )

(4)我酌油知之(              )

2、翻译下列句子。

(1)无他,但手熟尔。

   ____________________________________________

(2)尔安敢轻吾射!

   ____________________________________________

3、文中哪两个字表现了卖油翁对陈尧咨箭术的态度?______________,卖油翁在显示绝技后谦虚的得出了什么结论?______________________________________________(用文中语句回答)

4、你能写出两个以上用来形容“善射”的成语吗?

   ________________________________________________________________________________________

5、读完本文,你从陈尧咨和卖油翁的故事中悟出了什么道理?这些道理对你有什么帮助?

   ________________________________________________________________________________________

单项选择题