问题 阅读理解

Mark was walking home from school one day when he saw the boy in front of him fall over and drop all of the books. He was carrying, along with two sweaters, a basketball and a walkman(随身听). Mark stopped and helped the boy pick up these things. Since they were going the same way, he helped to carry some of his things. As they walked, Mark knew that the boy’s name was Bill, that he loved computer games, basketball and history, and that he was having lots of trouble with his other subjects and that he had just broken up with his girlfriend.

They arrived at Bill’s home first and Mark was invited in for a Coke and to watch some television. The afternoon passed happily with a few laughs and some small talk, and then Mark went home. They often saw each other at school, had lunch together once or twice, and then they both finished middle school. They ended up in the same high school where they sometimes saw and talked with each other over the years. At last just three weeks before they finished high school, Bill asked Mark if they could talk.

Bill asked Mark if he still remembered the day years ago when they had first met. “Did you ever think why I was carrying so many things home that day?” asked Bill. “You see, I cleaned out my locker(锁柜) because I didn’t want to leave anything for anyone else. I had put away some of my mother’s sleeping pills and I was going home to kill myself. But after we spent some time together talking and laughing, I began to understand that if I killed myself, I would have missed that time and so many others that might follow. So you see, Mark, when you picked up those books that day, you did a lot more. You saved my life.”

小题1: When Mark met him the first time, Bill was going _______.

A.to have a basketball game

B.to his classroom

C.to see Mark

D.back home小题2:From what Bill was carrying, we can know that he _______.

A.was a good student

B.liked sports and music

C.liked all the subjects in school

D.was a good friend小题3: Mark and Bill _______.

A.were in the same middle school and high school

B.were in the same middle school but not in the same high school

C.often had lunch together at school

D.had known each other before they began to study in middle school小题4:In this passage, the phrase “break up” means _______.

A.相处很好

B.和好如初

C.关系破裂

D.保持联系小题5:When Mark helped Bill to pick up some of his things, he _______.

A.knew he could save Bill’s life

B.knew who Bill was and wanted to help him

C.didn’t know why he was going to help him

D.didn’t know what he was doing was very important to Bill

答案

小题1:D

小题2:B

小题3:A

小题4:C

小题5:D

题目分析:

小题1:D 推理题。根据文章最后一段I cleaned out my locker(锁柜) because I didn’t want to leave anything for anyone else.说明Bill把自己的柜子都清理了,在根据第一段内容可知他把东西都带着回家了,故D正确。

小题2:B 推理题。根据第一段He was carrying, along with two sweaters, a basketball and a walkman(随身听).他带着篮球和随身听说明他肯定很喜欢打篮球和听音乐,故B正确。

小题3:A 细节题。根据第二段4,5行they both finished middle school. They ended up in the same high school where they sometimes saw and talked with each other over the years.说明他们是在同一所初中和高中,故A正确。

小题4:C 推理题。根据第一段倒数1,2行he was having lots of trouble with his other subjects and that he had just broken up with his girlfriend.说明Bill那段时间一切都不顺利,故应该是与女朋友分手了,故C正确。

小题5:D 推理题。通读全文可知Mark一开始并不知道Bill要自杀,他只是看到他的东西掉了,而去帮他,后来两个人谈的很投机就成了好朋友,故D正确。

点评:文章讲述了Mark无意的一个行为却挽救了Bill的性命,告诉我们要做善事,也许无意中的一个小小的行动就会导致一个幸福的结尾。以间接事实的推理为主,结合上下文提供的语境和信息进行简单的概括和判断。

单项选择题 A1/A2型题
多项选择题