问题 阅读理解

Dear Kind-Trustee-Who-Sends-Orphans-to-College,

Here I am! I traveled yesterday for four hours in a train.It’s a funny feeling, isn’t it? I never rode in one before.

College is the biggest, most puzzling place—I get lost whenever I leave my room. I will write you a description later when I'm feeling less confused; also I will tell you about my lessons. Classes don't begin until Monday morning, and this is Saturday night. But I wanted to write a letter first just to get acquainted.

It seems strange to be writing letters to somebody you don't know. It seems strange for me to be writing letters at all—I've never written more than three or four in my life, so please overlook it if these are not a model kind.

Before leaving yesterday morning, Mrs. Lippett and I had a very serious talk. She told me how to behave all the rest of my life, and especially how to behave towards the kind gentleman who is doing so much for me. I must take care to be very respectful.

But how can one be very respectful to a person who wishes to be called John Smith? Why couldn't you have picked out a name with a little personality? I might as well write letters to Dear Flagpole or Dear Clothes-line.

I have been thinking about you a great deal this summer; having somebody take an interest in me after all these years makes me feel as though I had found a sort of family. It seems as though I belonged to somebody now, and it's a very comfortable feeling. I must say, however, that when I think about you, my imagination has very little to work upon. There are just three things that I know: I, You are tall. Ⅱ. You are rich. Ⅲ. You hate girls.

I suppose I might call you Dear Mr. Girl-Hater. Only that's rather rude to me. Or Dear Mr. Rich-Man, but that's rude to you, as though money were the only important thing about you. Besides, being rich is such a very external quality. Maybe you won't stay rich all your life; lots of very clever men get broke in Wall Street. But at least you will stay tall all your life! So I've decided to call you Dear Daddy-Long-Legs. I hope you won't mind. It's just a private pet name we won't tell Mrs. Lippett.

The ten o'clock bell is going to ring in two minutes. Our day is divided into sections by bells. We eat and sleep and study by bells. It's very lifeful. There it goes! Lights out. Good night.

Observe how precisely I obey rules--due to my training in the John Grier Home.

Yours most respectfully,

Jerusha Abbott

to Mr. Daddy-Long-Legs Smith

小题1:Jerusha felt “confused” because ______.

A.she had never written to the trustee before

B.she was not familiar with the college yet

C.she could never find the way to her home

D.she had never traveled on a train berore小题2:Jerusha thought that she couldn’t be very respectful to “John Smith” because _______.

A.he was a total stranger to her

B.she was sure it was a false identity

C.the name was too common

D.nobody would like to be called that name小题3:The fact that her day is “divided into sections by bells” makes Jerusha feel______.

A.busy

B.restricted by rules

C.pressed for time

D.full of energy小题4:Jerusha decided to call the trustee Dear Daddy-Long-legs______.

A.in order to show her respect for him

B.because it was one of his inner quality

C.in older to make them feel closer to each other

D.because she had always wanted a father

答案

小题1:B

小题2:B

小题3:D

小题4:C

题目分析:文章讲述了Jerusha是一个孤儿,她是在陌生人的帮助下才得以能够上大学,在刚进大学的不久,她写了这封信给帮助过她的陌生人,感激他们为她做的事情。

小题1:细节题。从文章第二段   College is the biggest, most puzzling place—I get lost whenever I leave my room. I will write you a description later when I'm feeling less confused;可知大学太大了,她总是会感到困惑,迷路,所以可知她对学校并不熟悉,故选B

小题2:细节题。从文章Why couldn't you have picked out a name with a little personality? I might as well write letters to Dear Flagpole or Dear Clothes-line.可知,她不妨写信给Dear Flagpole or Dear Clothes-line 这两个名字的人,所以她确定John Smith 肯定是个不正确的称呼,故选B

小题3:细节题。从最后一段Our day is divided into sections by bells. We eat and sleep and study by bells. It's very lifeful.可知,这样的生活是充满活力的,故选D

小题4:推断题。从文章So I've decided to call you Dear Daddy-Long-Legs. I hope you won't mind. It's just a private pet name we won't tell Mrs. Lippett. Dear Daddy-Long-Legs.是一只宠物的名字,而这只宠物肯定是作者很喜欢的,故选C是为了拉近彼此的距离。

点评:本文较难,作者的思想隐喻的内容较多。对于此类文章的作答,需要把握好作者实质要表达的感情色彩,理解作者的深层次的中心思想。将这一思想始终把握在答题的过程中,以此为出发点。结合问题中所给的信息同时利用排除法即可作答。

单项选择题

Andrew Motion, the poet laureate, and Lord Smith, the former culture secretary, have launched a campaign to stem the flow of famous writers’ archives being sold to universities in America. They are leading a 15-p group of eminent literary figures demanding tax breaks, government funding and lottery cash to help British institutions match the bids of their rich American rivals. The campaign comes amid fears that the papers of Salman Rushdie, Zadie Smith and Kazuo Ishiguro, author of The Remains of the Day, may go abroad. All three are understood to have been approached recently by agents acting for institutions in America.
In recent years British authors whose papers have been sold abroad include the novelists Peter Ackroyd, Julian Barnes and Malcolm Bradbury and the playwrights David Hare and Tom Stoddard. The works of JM Barrie, the writer of Peter Pan, Graham Greene, DH Lawrence and Evelyn Waugh are already held abroad. In 1997, a year before his death, Ted Hughes, the late poet laureate, sold his archive for about £500,000 to Emory University in Atlanta. While taxpayers may be happy to fund purchases of famous paintings so that they remain in the country and be put on show, it is less clear what the immediate benefit would be in paying for authors’ archives to be kept here.
Adrian Sanders, a Liberal Democrat member of the Commons culture select committee, said public money should be spent on "more pressing" projects. "The fact that archives such as this go abroad is, I’m afraid, the reality of the world," he said. "We have many artifacts in the UK that belong to other cultures. " The campaign argues, however, that valuable research sources are being lost. Foreign institutions sometimes charge for access to the material and, as the authors retain copyright, the papers cannot be made available on the internet.
"This is about our cultural heritage as well as the obvious research opportunities," said Motion, whose campaign group includes Michael Holroyd, the biographer and former president of the Royal Society of Literature, and Richard Ovenden, keeper of special collections at Oxford University. They are calling for the culture secretary to be given the authority to delay the export of items considered a significant part of the national heritage to enable British institutions to put together bids. The campaigners want an increase in direct grants and the removal of Vat from unbound papers, which increases the cost of purchases in this country.
Smith, who was culture secretary from 1997-2001, said: "It won’t cost the Treasury an arm and a leg—we’re talking pennies, really." The campaigners say American universities are targeting young British writers and offering between £50,000 and £300,000 for their notebooks, manuscripts and letters. Joan Winterkorn, a broker who negotiated the sale of the papers of Laurence Olivier and the writers Kenneth Tynan and Peter Nichols to the British Library, said the cream of British archive material will continue to be "up for grabs" unless the tax laws are changed. "American universities are increasingly creating a working relationship with younger and younger writers, so this is not something that is going to go away," she said.
It is understood that an academic from one American institution was flown to London this month with a specific brief to "nobble" Ishiguro at the Booker prize dinner in London. Ishiguro, 50, who was nominated for his novel Never Let Me Go and who won the Booker in 1989 for The Remains of the Day, has not yet made a decision, according to his spokeswoman. She said he had been approached by a number of US universities. Arnold Wesker, best known for his plays Roots and Chips with Everything, sold three tons of letters, manuscripts and papers to an American university in 2000. "I was offered a derisory £60,000 from the British Library and £100,000 from the University of Texas at Austin—there was no contest," said Wesker, 73. "I would much sooner have had my work here in London but the gap was too large... it is a shame."
A source close to Rushdie, whose papers stretch back to the publication of his first novel, Grimus, in 1975, said he had received "scores" of approaches from America. The author, who now lives mainly in New York, said this weekend that he had "no immediate plans" to sell his archive. Were he to sell abroad, it is likely that there would be a public outcry given the amount of taxpayers, money spent on his protection following the Satanic Verses affair. Zadie Smith, the author of White Teeth, which won the Whitbread award in 2000, has also received "several approaches from buyers," according to a friend. The University of Texas at Austin spends an estimated £3m a year on its collections. It specializes in British and Irish writers and includes the papers of George Bernard Shaw, James Joyce and Edith Sitwell among its possessions.

Which of the following is NOT true according to the passage

A.The campaigning group consists of 15 famous literary people.

B.Foreign institutions regularly charge for access to the papers by British writers.

C.American universities have more funding to purchase the manuscripts from British writers.

D.People have different opinions towards using taxpayers’s money to buy back the papers.

单项选择题 案例分析题