Jealousy is a very common problem in daily life. It’s everywhere. For example, if someone does better than you, you will get annoyed because you want to be No. 1. We may become jealous of a best friend’s top marks in an exam, or of the girl in art class who is praised by the teacher all the time. We get annoyed because these good things are happening to someone else but not to us.
It’s bad to feel jealous. We should be pleased with the things we have. But we still wish we had the money of this person and the talent of that person. Instead of sharing their happiness, we just feel jealous and unhappy with ourselves. And, too often, these feelings are expressed by speaking ill of the people we envy.
However, envy is also a kind of compliment to others. We see that other people have styles and talents different from our own. By comparing ourselves with others, we can know what we lack. And we can turn this comparison, the envy of others, into a kind of power.
Therefore, being a bit jealous of others lets us know what we are like and what we want to be like. It can push us to become what we really want to be.
根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
小题1:According to the first paragraph, why do you get annoyed?
A.Because the teacher dislikes others.
B.Because others do something better than you.
C.Because you are an annoying person.
D.Because you want to be No.1 in the exam and you do.小题2:The Chinese meaning of the underlined part “speaking ill of” probably is “_____".
A.赞美
B.说…的坏话
C.憎恨
D.说…病了小题3:What should be the right attitude towards jealousy?
A.It’s a good thing.
B.It’s just a bad thing.
C.It’s a kind of compliment to others.
D.It makes us know what we are like and what we want to be like.
小题1:B
小题2:B
小题3:D
题目分析:本文论述了人们常有的一种心理—嫉妒,当人们看到别人取得了比自己好的成绩时,就产生了嫉妒心理,有可能在背后就说这个人的坏话,本文最后告知我们嫉妒也使我们了解自己需要的东西。
小题1:细节理解题。根据We get annoyed because these good things are happening to someone else but not to us.因为别人比你强所以心里烦恼,故选B。
小题2:词义猜测题。根据Instead of sharing their happiness, we just feel jealous and unhappy with ourselves.不是分享别人的快乐而去说别人的坏话,故选B。
小题3:细节理解题。根据being a bit jealous of others lets us know what we are like and what we want to be like.故选D。
点评:细节理解题可以分为集中型细节理解题和分散型细节理解题。集中型:就文章的单个细节提问,答案在原文中出现的位置一般也位于单句话或几句话中。因为具体细节不同,出题形式千变万化,因题而异。分散型:题目涉及到文章某一段或几段,甚至贯穿全文的各个位置,需要考生寻找文章中的多个细节。请注意,分散型细节理解题并不意味着题目的正确答案出现在文章的不同位置,正确答案往往也是关于文章的某一个句子或细节。只是说文章的干扰选项是关于不同的细节,需要我们在定位的时候阅读某一个区域。