B
It is the duty of every man to work. The life of a lazy man is of no use to himself and to others. The man who is too lazy to work is the man who is generally most ready to beg or to steal. Every boy, when he is young, should learn how to do some useful work.
But it is not enough that a boy should learn some kind of work. He should put his heart and soul completely into his work, and not waste his spare time. “Work while you work and play while you play” is as good a rule for young people as for the old!
There is no better help to diligence (勤奋) than the habit of early rising, and this, just like all other good habits, is most easily formed in youth. There is an English saying, “Lost time never returns”. This means that everybody must be diligent and make good use of his time. One must study hard when one is young so that one may make great progress, succeed in life and become useful to one’s country. Those who are diligent will never become beggars. Therefore, we can say that diligence is the mother of success.
小题1:From the passage, we know that those who are too lazy to work will_________.
A.waste their time
B.help others
C.become beggars or thieves
D.make progress some day小题2:In order to learn to be diligent, it’s important for young people to _________.
A.form the good habit of getting up early in youth
B.learn about some good habits
C.work while they work and play while they play
D.work all the time without playing小题3:One can’t be successful in life unless he _________when he is young.
A.is diligent in his study
B.loves life
C.spends some time learning something
D.makes up for his lost time
小题1:C
小题2:A
小题3:A
题目分析:本文叙述了这意味着每个人都必须勤奋,利用好时间,一个人在年轻时必须努力学习,只有这样,他才能过好他的一生并取得成功.另外,勤奋是成功之母。
小题1:细节理解题。根据The man who is too lazy to work is the man who is generally most ready to beg or to steal.过于懒惰以至于不去工作的人一般都是准备偷盗和抢劫的人,故选C。
小题2:细节理解题。根据There is no better help to diligence (勤奋) than the habit of early rising,没有比早起更能让你勤奋的事情了,故选A。
小题3:细节理解题。根据One must study hard when one is young so that one may make great progress, succeed in life and become useful to one’s country. 一个人在年轻时必须努力学习,只有这样,他才能过好他的一生并取得成功,故选A。
点评:细节题为阅读考题的重头戏,所占比例高达80% ,相对而言较简单,因为这类题虽然要求理解准确,但基本上限于字面意义的理解,范围也限于局部,因此是我们可望得高分的部分。细节题绝大部分体现“中心思想是解”这一原理。本文都是细节理解题,在文中比较容易找到答案,本文主要论述的是人要勤奋。