问题 阅读理解

When I was learning calligraphy (书法), my teacher told me a story.

A calligrapher taught handwriting. One of his students who often practiced handwriting with old sheets of newspaper complained that he made very little progress though he had learned it with the calligrapher for a long time. His teacher said to him, “Try to use the best paper. Maybe you'll write better.”

The student did as he was told. It really worked. He made headway not long afterwards and felt curious. He asked his teacher about the reason. The calligrapher answered,“When you used old newspaper to practice handwriting, you would think you were writing a draft. It didn't matter if you wrote badly as old newspaper was plenty in supply. In that case you wouldn't pay much attention to it. Now you use the best paper and you'll treasure it. Each time you write you feel strongly about the rarity of chances and you'll devote to it with all your heart and soul; you'll do the handwriting much more attentively than practicing. Of course you've made rapid progress.”

Indeed, we spend our ordinary days just as they are worthless “old newspaper”.We don't care if we scrawl and waste it, thinking that it will come endlessly—the “old newspaper” is inexhaustible. In such a mood we may each day pass by opportunities but fail to catch any of them.

Life is not a military exercise but an actual war in which real weapons are used. In everyday life there's no chance for us to draft. That's because what we call “draft” actually is the answer sheet we write that cannot be changed.

Every day of our life is something new. Let us take every day as a sheet of the best paper.

小题1:The calligrapher in the story told the student to write on the best paper because he thought ________.

A.the student would practice more carefully on the best paper

B.it was comfortable to write on the best paper

C.the student had enough money to buy the best paper

D.the student could write more on the best paper小题2:The student didn't make much progress at first because ________.

A.he didn't follow his teacher's advice

B.he was too poor to buy better paper to write on

C.he regarded his writing on old newspaper just as a draft

D.he was not used to the calligrapher's teaching manner小题3:We learn from the passage that ________.

A.the student finally gave up

B.the student made rapid progress by practicing more carefully

C.the calligrapher was strict with his students

D.old newspaper is not useful小题4:Which of the following is true according to the passage?

A.What teachers say is always true.

B.Success calls for attentiveness.

C.Handwriting is easy to practice.

D.New things are always better than old ones.小题5:The writer wants to tell us that ________.

A.there are some good ways to practice handwriting

B.life is like old newspaper

C.we should learn from the student in the story

D.life will not give us a chance to draw a draft

答案

小题1:A

小题2:C

小题3:B

小题4:B

小题5:D

题目分析:本文讲述了一个学生使用旧报纸无法写出非常好的书法,但是使用了最后的纸以后,书法进步很大。是因为在使用了好的纸张以后,更加认真更加珍惜,更加注意了。说明成功需要我们更加关注,更加注意。同时告诉我们不要把人生当成是草稿,要珍惜人生。

小题1:A 细节题。根据第二段5,6,7行Now you use the best paper and you'll treasure it. Each time you write you feel strongly about the rarity of chances and you'll devote to it with all your heart and soul; you'll do the handwriting much more attentively than practicing.可知如果使用了好的纸张,学生就会写得非常用心认真。故A正确。

小题2:C 细节题。根据第二段2,3,4行“When you used old newspaper to practice handwriting, you would think you were writing a draft. It didn't matter if you wrote badly as old newspaper was plenty in supply. In that case you wouldn't pay much attention to it.可知在旧报纸上写,你会认为是在写草稿,就不够认真。故C正确。

小题3:B 细节题。根据第二段第一句和最后一句The student did as he was told. It really worked.和you'll do the handwriting much more attentively than practicing. Of course you've made rapid progress.”可知换了好的纸以后,他的书法真的好了起来。故B正确。

小题4:B 推理题。本文主要讲述了一个学生使用旧报纸无法写出非常好的书法,但是使用了最后的纸以后,书法进步很大。是因为在使用了好的纸张以后,更加认真更加珍惜,更加注意了。说明成功需要我们更加关注,更加注意。故B正确。

小题5:D 推理题。根据文章第二段最后5行Indeed, we spend our ordinary days just as they are worthless “old newspaper”.We don't care if we scrawl and waste it, thinking that it will come endlessly—the “old newspaper” is inexhaustible. In such a mood we may each day pass by opportunities but fail to catch any of them.Life is not a military exercise but an actual war in which real weapons are used. In everyday life there's no chance for us to draft. That's because what we call “draft” actually is the answer sheet we write that cannot be changed.可知我们不能把生活当成是练字的旧报纸,当成草稿,而是应该认真仔细地对待我们的每一天。故D正确。

点评:本文告诉我们不要把人生当成练字的旧报纸,要珍惜人生。测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。

单项选择题
单项选择题