When I was 15, I had an enemy, a girl who liked to point out my short-comings(缺点). Week by week her list grew. I was skinny(瘦的), I talked too loud, I was too proud, and so on. I put up with(忍受)her as long as I could. At last, I ran to my father in tears and anger. He listened to my outburst quietly. They he asked, “Are the things she says the true or not?”True? I wanted to know how to strike back. What did truth have to do with it?
“Mary, didn’t you ever wonder what you are really like? Well, you now have that girl’s opinion. ”Go and make a list of every thing she said and mark the points that are true. You needn’t pay attention to the other things she said.
I did as he told me and discovered to my surprise that about half the things are true. Some of them I couldn’t change(like being skinny), but a good number I could and suddenly wanted to change. For the time in my life I began to get a quiet clear picture of myself.
I brought the list back to Daddy, but he wouldn’t take it.“That’s just for you,”he said.“You know better than any else the truth about yourself, once you hear it. But you’ve got to learn to listen, not close your ears in anger or hurt. When someone says something about you, you’ll know if it’s true or not. If it is ,you’ll find it will echo(共鸣)inside you.”
“I still don’t think it very nice of her to talk about me in front of everybody.”
“Mary, there is one way you could stop others talking about you ever again, and criticizing(批评) you—just say nothing and do nothing. But then, if you do that, you’d find you were nothing. You wouldn’t like that now, would you?”“No, I admitted(承认)”
小题1:One day the writer ran to her father in tears and anger because__________.
A.she found she talked too much.
B.she found she was too proud.
C.her classmates were not friendly to her.
D.a girl pointed out many of her shortcomings.小题2:The writer’s father asked her ____________.
A.to pay attention to all that her“enemy”said about her.
B.not to pay attention to what her“enemy”said about her.
C.to pay attention only to the points that were true about her.
D.to pay attention only to the points that were not true about her.小题3:The writer found that___________.
A.about half the things her“enemy”said were true.
B.most of the things her“enemy”said were true.
C.few of the things her“enemy”said were true.
D.none of the things her“enemy”said were true.小题4:The writer’s father thinks__________.
A.if one says nothing and does nothing, people will praise him.
B.one should not do anything because others will talk about him.
C.it is not good to talk about others.
D.everyone is talked about by others.
小题1:D
小题2:C
小题3:A
小题4:D
题目分析:本文中介绍了在我十二岁那年,班里有一个女孩总是指出我的缺点,我很难过,跑去向父亲诉苦,父亲告诉我要正确地认识自己,不要闭目塞听,别人说的如果是正确的,那么就要勇于改正。
小题1:细节题:从第一段的句子:When I was 15, I had an enemy, a girl who liked to point out my short-comings(缺点). 可知是有女孩指出他的错误,答案是D
小题2:根据 Go and make a list of everything she said and mark the points that are true.。故选C。
小题3:细节题:根据第三段的句子I did as he told me and discovered to my surprise that about half the things are true.结合全文内容,故选A。
小题4:根据最后一段的句子:Mary, there is one way you could stop others talking about you ever again, and criticizing(批评) you—,可知每个人都被别人谈论,故选B。
点评:这篇阅读理解集中考查了细节题,要求考生仔细阅读全文,做好相应的标志,以提高阅读的效率和速度,做题时要审清题干,发觉和把握试题中有效的提示性信息,确认命题的角度、阅读范围和答题方式。