It was the beginning of the school year a few years ago and I had a little boy in my class who came from a non – English speaking home, He was very quiet and shy, I wasn’t sure how much he understood during the school day and I was especially concerned that he just stood by himself at break time and did not play, If I tried to talk to him , he would turn away and tightly shut his eyes to hide from me.
After a day or two of this, I decided to seek the help from one of my outgoing and friendly little girls, I called her over and she ran to me , ready to help.
I immediately began a long speech about what I needed from her, I asked her if she would try to get him to play, and I started talking quickly about all these suggestions on how she could start communication with him , I explained she could do that , she could try this idea, she could try that idea, “Don’t worry, I speak kid” And she ran off.
I stood there all alone, silently watching her, It took less than a minute for the two new friends to urn off, hand in hand , happily joining a game of tag (捉人游戏)taking place all over the gym.
I often think of that small moment, about what I learned and how important it is for all teachers to speak kid --- big kid, little kid and middle kid , I know my focus must be on teaching students how to think , how to approach problems ,and how to figure out solutions and teaching them never to let the opportunity away , We must be ready to learn from our students because those “teachable moments ”during the school days are for us , the teachers, as well as our kids.
小题1:Why did the author worry about the boy?
A.He didn’t dare to look at the author in the eyes
B.He couldn’t speak English as well as other students
C.He failed to understand what the author taught
D.He was unwilling to communicate with others小题2:After the girl agreed to help, the author
A.taught her what to do in detail
B.thanked her for her willingness to help
C.thanked her for her willingness to help
D.reminded her of what she should be careful about小题3:By saying “I speak kid ”,the girl meant that she could
A.speak the language that kids understand
B.speak the boy’s native language
C.know what kids want to day
D.speak well like a little kid小题4:The underlined words“the opportunity”refer to the chance to
A.play at break time
B.learn from students
C.solve problems
D.speak kid小题5:What can we learn from the passage?
A.Gold will shine everywhere
B.Children are more friendly than adults
C.Teachers’ thoughts are different form students’
D.You learn something every day if you pay attention
小题1:D
小题2:A
小题3:A
小题4:C
小题5:D
题目分析:文章讲了老师请一个开朗的女孩帮忙让一个内向的孩子融入集体的事,老师从这件事中向学生学习到了许多重要的道理。
小题1:细节题。根据第一段的 I was especially concerned that he just stood by himself at break time and did not play,可知老师担心的是男孩不愿和其他同学交流。选择D
小题2:细节题。根据文章第三段I started talking quickly about all these suggestions on how she could start communication with him,所以老师教给了小女孩许多详细建议,选择A
小题3:句意理解题。I speak kid这句话的意思是我说孩子能听得懂的话,所以选A
小题4:词义理解题。根据上文中的how to approach problems,可知老师认为的重要的机会是学会解决问题的机会,所以选C
小题5:主旨大意题。文章的启示是老师也可以从学生身上学到许多,只要我们留心,每天都能学到有用的知识,所以选D