问题 多项选择题

案例四


求助者一般资料:韩某,女性,28岁,公司出纳。
案例介绍:一年以前求助者的母亲因为心脏病去世,因此求助者一直害怕自己患有心脏病,整日感到紧张、害怕,经常会心悸、气短等。而且出现烦躁、情绪激动和兴趣降低,但还可以上班和正常生活。最近两个多月,症状加重,常常坐卧不宁,会常常出现胸闷、心悸、出冷汗,晚上睡不好等症状。有濒死感觉,每次发作都有半个多小时,天天都会觉得惶恐不安,感觉很难受,甚至想自杀,但是还害怕死亡,经常无缘无故地向男友发脾气。害怕与人接触,但是身边没有人的时候自己还会感到孤独。看到别人与男友分手或是单身女性自己就会触景生情,会很难受。现在休假在家,也不能自理。男友陪同一起来做心理咨询。
心理咨询师了解到的情况:求助者性格内向,做事要求严格、认真谨慎,觉得工作压力很大,最近经常加班,工作量大。

本案例中的求助者的躯体症状包括( )。

A.心悸

B.紧张

C.胸闷

D.出冷汗

答案

参考答案:A,C,D

解析:根据案例,求助者在母亲去世以后整日感到紧张、害怕,经常会心悸,最近两个多月,症状加重,常常坐卧不宁,会常常出现胸闷、心悸、出冷汗,晚上睡不好等症状。

解答题
阅读理解

阅读理解。

     Rumour( 谣言 )is the most primitive way of spreading stories-by passing them on from mouth to

mouth. but civilized countries in normal times have better sources of news than rumour. They have radio,

television, and newspapers. In times of confusion ( 混乱 ), however, rumour appears and becomes

widespread. At such times the different kinds of news are in competition: the press, television, and radio

against the grapevine.

     Especially do rumours spread when war requires control on many important matters. The normal

news sources no longer give out enough information. Since the people can not learn through legal

channels all that they are anxious to learn, they pick up "news" wherever they can and when this happens,

rumour grows.

Rumours are often repeated even by those who do not believe the tales. There is an interest about them.

The reason is that the cleverly designed rumour gives expression to something  deep in the hearts of the

victims-the fears, doubts, forbidden hopes, or daydreams which they hesitate to voice directly.

Pessimistic ( 悲观的 ) rumours about defeat and disasters show that the people who repeat them are

worried and anxious .Optimistic rumours  about record  production or peace soon coming point to

self- satisfaction or confidence-and often to over- confidence.

1. The author suggests that, in times of confusion, man often __________.

A. stops regular news services

B .turns to primitive ways for support

C. distrusts his fellow man

D. loses complete control of himself

2. The underlined word "grapevine" in Paragraph 1 probably means "__________".

A. rumour  

B. newspaper

C. information  

D. time

3. The author states that during wartime the regular sources of news provide only __________ .

A. false information      

B. optimistic reports

C. limited information  

D. pessimistic reports

4. Which of the following statements is mentioned as a reason for people to repeat a rumour?

A. They are too willing to believe.        

B. They take an interest in rumour.

C. They have a strong desire to make a fool of other people.

D. They find some rumours reflect their own unexpressed beliefs.