问题 判断题

如果在正向市场中,期货的价格和现货的价格同时上升,并一直持续到交割日,基差的绝对值始终大于持仓费,那么就会出现无风险的套利机会。( )

答案

参考答案:

解析: 到交割时,如果期货价格和现货价格不同,且二者差额高于持仓费,如期货价格高于现货价格,就可买入低价现货,卖出高价期货,实现无风险套利。反之,若期货价格低于现货价格,就可买入期货,执行合约,转而将所获资产在现货市场出售。

阅读理解

  Environmental protection is frequently talked about nowadays. The authorities are doing their best to arise the public awareness of the vital importance of the environmental protection. This issue is, indeed, worth following up.

Environmental protection is closely related not only to our personal life, but also to the entire human race and the world’s further development. For one thing, the environment, in a narrow sense, determines the quality of our individual life. The air we breathe, the water we drink, the food we eat, etc. , all come directly from the environment. If they continue to be contaminated, we may have neither clean water, nor healthy food. For another thing, in a broader sense, the environment plays a decisive role in fate of mankind. As is known to all, the earth, up to now, is human being’s only dwelling place. We can expect that some day we will live on another planet, but I doubt that this day will come earlier than the day when the earth becomes a globe of waste, if we keep damaging the environment. Finally, the environment is essential to the further development of the world. Extensive industrialization, which has brought about all the convenience and facilities we enjoy today, has been depending on the comprehensive exploitation of the earth’s natural resources found in the environment. If we do not protect the environment properly, further development cannot be guaranteed. In a word, to protect the environment is an urgent task.

Nevertheless, environmental protection is indeed a demanding task. Many people are still, either unconscious of the urgency of the task or deliberately damaging the environment for the interests of their own. Hence, we should adopt severe measures to prohibit people from doing more harms to the environment. Meanwhile, we need to make the gravity of the present situation known to all. In other words, punishment and instruction should be equally emphasized. Only in this way can we look forward to a cleaner and greener world.

小题1:.

. What does the underlined word contaminated(in paragraph 2)probably refer to?

A.polluted

B.protected

C.wasted

D.guaranteed小题2:.

The author’s purpose in writing the passage is to ________.

A.stress the importance of protecting environment

B.enjoy beautiful environment happily

C.try to develop our industrialization fast

D.take severe measures to the environmental destroyers小题3:.

. From the passage we can know that ________.

A.environmental protection is indeed a demanding task to our government

B.not all the people in the world realize the urgency of the task

C.only a few people are damaging the environment on purpose

D.some day we will live on another planet before the earth is damaged

单项选择题