问题 阅读理解

If you were on the street in Mexico today you might think you were in an operating room, surrounded by doctors. You could see many concerned people with masks (口罩) trying their best to stop the swine flu (猪流感). And the masks aren’t only being used in Mexico. A friend of mine traveling from New York City to Florida was given a mask and a pair of gloves just after he reached the airport. And another friend went to get a haircut only to be faced with a hairdresser wearing a mask!

But do the masks really work? Is covering your nose and mouth the key to stopping the swine flu? To find out the truth, ABC’s reporter Sharyn Alfonsi talked with germ (细菌) expert Dr. Elaine Larsen. It turns out that when you sneeze (打喷嚏) the air coming out of your mouth at a speed of one hundred miles per hour carries germs which can travel anywhere around you and make people around you infected (被感染).

However, whether you become infected actually depends on the weather. As Sharyn reported, when you sneeze, the germs leave your body in small drops of water coming out of your mouth. If the weather is wet, the wet air will make the small drops bigger and heavier and they drop down towards our feet. If this happens, we won’t become infected. But if the air is dry, those small drops can float higher up, making it possible for them to touch someone else’s nose, mouth or their mask.

Larsen says the masks can stop the germs well but after a few hours, they start to get wet, holding a lot of germs they come across and causing you to breathe them in. The masks do work, but the key to stopping the germs is changing your masks often.

小题1:According to Para.1, in Mexico you can see that ____.

A.the patients are treated in the open air

B.some doctors work in the street

C.people speak little to each other in the street

D.many people wear masks in the street小题2:According to the passage a patient spreads germs mainly through ____.

A.breathing

B.Speaking

C.touching others

D.sneezing小题3:We learn from the passage that on a wet day ____.

A.sick people will be infected

B.germs can spread very far

C.germs spread very quickly

D.few people will be infected小题4:If you keep wearing a mask for a long time, ____.

A.the mask will be old and worn out

B.you’ll love the feeling of wearing it

C.germs will be kept away from you

D.it will be easy for you to be infected小题5:What should we pay attention to when wearing masks?

A.Keeping the masks dry.

B.Changing the masks often.

C.Choosing very thick masks.

D.Wearing big masks.

答案

小题1:D

小题2:D

小题3:D

小题4:D

小题5:B

题目分析:墨西哥的街道就像手术室,到处是戴口罩的人。戴口罩真的能阻挡猪流感吗?答案是肯定的。但如果一个口罩戴得太久,上面附着的细菌就会变得很多,很容易被吸入体内。所以一定要经常更换口罩。 小题1:细节理解题。根据第一段“If you were on the street in Mexico today you might think you were in an operating room,surrounded by doctors.You could see many concerned people with masks trying their best to stop the swine flu.”可知在墨西哥街头人们都戴口罩,答案是D

小题2:细节理解题。根据第二段“It turns out that when you sneeze the air coming out of your mouth at a speed of one hundred miles per hour carries germs which can travel anywhere around you and make people around you infected.”可知病菌是通过 打喷嚏传播的。 答案D

小题3:推理判断题。根据第三段“If the weather is wet,the wet air will make the small drops bigger and heavier and they drop down towards our feet.If this happens,we won't become infected.”可推知在潮湿的天气里被感染的人会很少。 答案:D

小题4:细节理解题。根据最后一段“Larsen says the masks can stop the germs well but after a few hours,they start to get wet,holding a lot of germs they come across and causing you to breathe them in.”可知如果戴口罩时间长了,人也会由于将附在口罩上 的细菌吸入体内而被感染。 答案:D

小题5:细节理解题。根据最后一段The masks do work, but the key to stopping the germs is changing your masks often.可知佩戴口罩要经常换,选B

单项选择题 案例分析题

一般资料:求助者,女性,27岁,未婚,某公司职员。案例介绍:求助者的父亲多年前因病去世,母亲辛苦地把她抚养成人,母女感情很好。一年前母亲突发脑血管意外,经治疗保住了生命,目前瘫痪在床,语言功能也受到严重影响。求助者一直精心照顾母亲,尽管辛苦,但毫无怨言。一天同事无意中说道:"您妈活着真是受罪,还不如早点死了解脱了呢!"求助者当时没有在意,晚上想起同事的话,也觉得有道理,但马上想到母亲抚养自己很不容易,自己怎能这么想呢?但从此后"我妈活着真是受罪,还不如早点死了解脱了呢!"这个想法经常出现。求助者觉得自己不该这么想,害怕自己控制不住会做出傻事,拼命想控制住这个想法,但始终控制不住。求助者内心非常苦恼,想摆脱但摆脱不了。以后逐渐加重,反复思考自己的想法有没有错误,为此经常耽误公司的事,影响了工作,受到同事的指责。求助者也知道有些事没有必要反复思考,但无法自拔。求助者为此内心焦虑不安,情绪烦躁,晚上难以入睡,白天没精神。自己主动要求治疗。心理咨询师观察了解到的情况:求助者性格内向,自我要求严格,做事认真细致,做什么事情都要做到最好。父亲去世后母亲没有再婚,把全部心思放在求助者身上。求助者懂事、孝顺,在亲朋好友眼中是好孩子。

在本案例中,恰当的咨询阶段划分是()。

A.初诊-诊断-制订目标-咨询

B.诊断-咨询-巩固

C.诊断-制订方案-咨询-评估

D.诊断-咨询-评估

填空题