问题 问答题

我国的云南省风景秀丽、气候宜人,但是该省某些地区近年来出现了一种新的自然灾害--“石漠化”.所谓“石漠化”是指岩石表面的土层长年累同被雨水冲刷,土壤越来越薄,底部的岩石纷纷突出地表而形成名符其实的石山,致使当地耕地面积逐渐减少,著名的旅游景点石林就是典型的“石漠化”地区.

(1)你认为造成“石漠化”的主要原因是______.

(2)防止石漠化的主要方法是______.

答案

据题目中的:“石漠化”是指岩石表面的土层长年累同被雨水冲刷,土壤越来越薄,底部的岩石纷纷突出地表而形成名符其实的石山,致使当地耕地面积逐渐减少可知,造成石漠化的原因是:植被受破坏,造成水土流失;所以防止石漠化的主要方法是:植树造林.

故答案为:植被受破坏,造成水土流失;植树造林.

填空题
阅读理解

阅读理解。

      I started teaching English abroad when I was 22, soon after I graduated from university. I'm 35 now and

have been doing it ever since. If you want to travel the world, there're a few ways to earn money while you

do so. You can pick fruit, pull pints or teach English. The third one has definitely suited me best. I taught in

Russia, Argentina, Spain and Slovakia and stayed an average of two years in each country.

      Our flat is in the Sanlitun area, not far from the main football stadium, and I work at various schools in

the city. The demand for English language teachers is staggering. Basically, if a Chinese person wants a job

with an international company such as Hewlett Packard, then English is a must.

      In China there's no shortage of work, though the pay can vary. If you teach English as a second language

at an international school, you can earn 22,000 yuan a month, about ¢2,200 or£1,500. If you're short of

cash, you can always do a bit of extra private tuition, which pays really well-about £30 an hour.

      The best thing about Beijing is that you aren't going to be lonely. There's a huge expat (侨民) community

here, mostly based in Sanlitun and growing all the time. I don't know my way around Dublin or London very

well, but I can tell you Beijing is the restaurant capital of the world.

1. Why did the author stay in Beijing to teach English? [ ]

A. He wanted to make a fortune.

B. Beijing made a good impression on him.

C. He wanted to live in China for ever.

D. He wanted to travel around the world.

2. The underlined word "staggering" in Paragraph 2 means "____". [ ]

A. very weak

B. often changing

C. great

D. unsteady

3. It can be inferred from the passage that the author ____. [ ]

A. often felt lonely in Sanlitun

B. was satisfied with living in China

C. was very familiar with Dublin

D. liked Chinese restaurants best