问题 阅读理解

Many teenagers(青少年) feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family members don’t know them as well as their friends do. In large families, it is quite often for brothers and sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for some ideas.

It is very important for teenagers to have one good friend or a group of friends. Even when they are not with their friends, they usually spend a lot of time talking among themselves on the phone. This communication is very important in children’s growing up, because friends can discuss something. These things are difficult to tell their family members.

However, parents often try to choose their children’s friends for them. Some parents may even stop their children from meeting their good friends. Have you ever thought of the following questions?

Who chooses your friends?

Do you choose your friends or your friends choose you?

Have you got a good friend your parents don’t like?

Your answers are welcome.

小题1:Many teenagers think that ____ can understand them better.

A.friends

B.brothers

C.sisters

D.parents小题2:When teenagers have something difficult to tell their parents, they usually____

A.stay alone at home

B.fight with their parents

C.discuss it with their friends

D.go to their brothers and sisters for help小题3:The sentence (句子) “Your answers are welcome.” means _______.

A.You are welcome to discuss the questions with us.

B.We have got no idea, so your answers are welcome.

C.Your answers are always right.

D.You can give us all the right answers.小题4:Which of the following is the writer’s attitude(态度)?

A.Parents should choose friends for their children

B.Children should choose everything they like

C.Parents should understand their children better

D.Teenagers should only go to their friends for help小题5:Part of the purpose of this passage is to ___.

A.give information for the parents to make their own judgment (判断)

B.give advice to children who want to choose their friends

C.help parents to find better friends for their children

D.get some information from many readers

答案

小题1:A

小题2:C

小题3:A

小题4:C

小题5:D

本文主要介绍了朋友对青少年成长的重要性,并提出青少年与朋友交往中许多存在的问题。

小题1:文章的第1句 Many teenagers(青少年) feel that the most important people in their lives are their friends 告诉我们,青少年认为对他们而言最重要的人是朋友,即选项 A 所说的内容。

小题2:由第2段because friends can discuss something. These things are difficult to tell their family members.可知答案。

小题3:根据常识我们可以判断“欢迎你的回答”也就是“欢迎你们和我们一起讨论这个问题”,故选

小题4:根据全文内容我们可以推断出青少年对朋友的依赖太重,而与父母相处的时间太少,因此文章建议父母应多了解子女,所以选项 C 最符合题意。

小题5:根据全文内容可知朋友对青少年成长很重要,父母要应多了解孩子,帮助孩子找朋友而不是根据自己的意愿阻止孩子交朋友。

单项选择题
判断题