问题 选择题

如图所示,一定量的理想气体从状态a沿直线变化到状态b,在此过程中,其压强(  )

A.逐渐增大

B.逐渐减小

C.始终不变

D.先增大后减小

答案

答案:A

题目分析:根据气体状态方程,因为沿直线从a到b,V逐渐变小,T逐渐变大,所以P逐渐变大.A正确;

故选A

点评:由图象知气体的体积减小、温度升高,由理想气体状态方程问题立解.

单项选择题 A2型题
阅读理解

B

Ed Viesturs grew up in Rockford, Illinois, where the tallest thing on the horizon was the water tower. But on Thursday, Viesturs became the only American to climb to the top of the world’s 14 highest mountains.

His last hike was up Mount Annapurna, in Asia’s snow-capped Himalayas. At 26, 545 feet, its peak is the 10th highest in the world. It is the mountain that inspired him to start climbing.

“It tends to be the trickiest, the most dangerous, ” said Viesturs, “There’s no simple way to climb it. There are threatening avalanches (雪崩) and ice falls that protect the mountain.”

In high school, Viesturs read French climber Maurice Herzog’s tale of climbing the icy Annapurna. Herzog’s story was of a lot of difficulty and near-death experiences. Viesturs was hooked right away.

Viesturs got his start on Washington’s Mount Rainier in 1977, guiding hikes in the summer. Fifteen years ago, he set out to walk up to the world’s highest peaks. Finally, he’s done.

The pioneering climber talks about mountains as if they were living creatures that should be treated with respect. “You have to use all of your senses, all of your abilities to see if the mountain will let you climb it,” said Viesturs. “If we have the patience and the respect, and if we’re here at the right time, under the right circumstances (情况), they allow us to go up, and allow us to come down. ”

What’s next for a man who can’t stop climbing? “I’m going to hug my wife and kids and kind of kick back and enjoy the summer. ” says Viesturs. But for a man who’s climbed the world’s 14 tallest mountains, he will probably soon set off on yet another adventure.

59. What record has Ed Viesturs set?

A. He has succeeded in climbing to the top of the world’s 14th highest mountain.

B. He has become the first American to climb to the top of the world’s 14 highest mountains.

C. He has become the first to climb to the height of 26, 545 feet.

D. He has become the first man to climb to the top of 14 highest mountains in the world.

60. The underlined word “hooked” in Paragraph 4 can be replaced by “__________”.

A. frightened               B. discouraged                 C. interested              D. upset

61. The author used Viestures’ words in Paragraph 6 to support a view that __________.

A. mountain climbing is a dangerous sport

B. mountains should be regarded as living creatures

C. mountain climbing needs more strength than skills

D. those who like mountain climbing won’t stop climbing

62. What’s the next probable plan of Viestures?

A. Stopping climbing and staying with his family.

B. Climbing to the top of the world’s 14 tallest mountains again.

C. Meeting other challenges.

D. Writing down the experiences about his adventure.