问题 阅读理解

CARDIFF, Wales Poets, singers and musicians from across the globe gathered in Wales to celebrate the tradition(传统) of storytelling.

“It might seem strange that people still want to listen in age of watching television, but this is an unusual art form whose time has come again,” said David Ambrose, director of Beyond the Border, an international storytelling festival(节) in Wales.

“Some of the tales, like those the Inuit from Canada, are thousands years old. So our storytellers have come from distant lands to connect us with the distance of time,” he said early this month.

Two Inuit women, both in their mid 60s, are among the few remaining who can do Kntadjait, or throat singing, which has few words and much sound. Their art is governed by the cold of their surroundings, forcing them to say little but listen attentively.

Ambrose started the festival in 1993, after several years of working with those reviving (coming back into use or existence) storytelling in Wales.

“It came out of a group of people who wanted to reconnect with traditions. and as all the Welsh are storytellers, it was in good hands here.” Ambrose said.

小题1:Ambrose believes that the art of storytelling _______.

A.will be more popular than TV

B.will be popular again

C.started in Wales

D.are in the hands of some old people小题2:From the tales told by the Inuit, people can learn _______.

A.about their life as early as thousands of years ago

B.why they tell the stories in a throat-singing way

C.how cold it has been where the Inuit live

D.how difficult it is to understand the Inuit小题3:According to the writer, which of the following is NOT true?

A.Storytelling once stopped in Wales.

B.Storytelling has a long history in Wales.

C.Storytelling is always well received in Wales.

D.Storytelling did not come back until 1993 in Wales.小题4:The underlined phrase in good hands means _______.

A.controlled by rich people

B.grasped by good storytellers

C.taken good care of

D.protected by kind people

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:D

小题4:C

短文介绍了威尔斯故事节的有关情况。

小题1:推断题。根据 …but this is an unusual art form whose time has come again 可以推断这种讲故事的传统会再度受到欢迎。

小题2:细节题。根据 Some of the tales, like those the Inuit from Canada, are thousands years old 可推知此题答案为 A。

小题3:细节题。文中说Ambrose started the festival in 1993,Ambrose1993年创办了这个节,但并不等于说讲故事的传统1993年才恢复的,这是两码事。故选D。

小题4:词义猜测题。从 as all the Welsh are storytellers 可以推断出 in good hands 是“照顾得好或举办得好”的意思,故选 C。

单项选择题
问答题

(1)如图所示,是某研究性学习小组做“探究橡皮筋做的功与物体速度变化的关系”的实验,图中是小车在一条橡皮筋的作用下弹出,沿木板滑行的情形,这时,橡皮筋对小车做的功记为W.当我们用2条、3条…完全相同的橡皮筋并在一起进行第2次、第3次…实验时,使每次橡皮筋都拉伸到同一位置释放.小车每次实验中获得的速度由打点计时器所打的纸带测出.

①除了图中给出的实验器材外,需要的器材(除学生电源外)还有______

②实验时为了使小车只在橡皮筋作用下运动,应采取的措施是______

③每次实验得到的纸带上的点距并不都是均匀的,为了测量小车获得的速度,应选用纸带的______部分进行测量.

(2)在“验证牛顿第二定律”的实验中,某实验小组设计了如下的实验方案.如图所示,将两个光滑导轨分上下两层水平排列.与两个相同小车后部相连的刹车线穿过导轨尾端固定板,由安装在后面的刹车系统控制两小车同时起动和同时制动(图中未画).实验中可通过增减盘中的砝码来改变拉力的大小,通过增减放置在小车上的砝码改变小车的质量.下表是该实验小组的实验数据:

次数小车拉力(N)质量(g)位移(cm)拉力

比值(F:F

质量

比值(m:m

位移

比值(x:x

加速度

比值(a:a

10.120022.30.501空格1空格2
0.220043.5
20.220040.210.50空格3空格4
0.240019.5
①请根据实验要求将表中写有“空格”处的相应数据计算出并填写在横线上:

空格1:______、空格2:______、空格3:______、空格4:______

②本实验采用的科学方法是______

A.理想实验法         B.等效代替法

C.控制变量法         D.建立物理模型法

③根据第一次实验数据,可以得出的结论是:______

④根据第二次实验数据,可以得出的结论是:______