Have you ever thought of taking a train and having an adventure?Riding the train can be a real adventure. That is how I feel every time I take Amtrak. I often take a four-hour trip to visit my children. Every time I take this trip I never know what will happen.
Last week when I was on the train, there was a man sitting by himself in the back of the train carrying on a mobile phone conversation—in another language. It was loud and disturbed most of the people on the train. I think it was annoying.
Fortunately I sat next to a wonderful old lady who was taking a two-day trip by train. She said her two daughters were worried at the thought of driving for three days to reach her home, although she had no trouble driving. The train ride was the only choice for her. She loved to look out of the window and watch the world go by on the train.
She was fun to talk to and asked me when my children started being parents. That is a very good question. Both of us are old and have children. She asked that same question from time to time.
There are always many people on the train from all walks of life, different countries, and many languages. Riding the train is a great way to increase your knowledge and learn all kinds of cultures. If you get hungry, you can buy food in the food car at any time. If you need to use the restroom, there is always one for you.
It surely beats driving the car, which has to stop for food and restrooms. And it is better than taking the bus.
小题1:According to the passage, the purpose of the author’s train ride was ______.
A.to do business
B.to see her children
C.to visit places of interest
D.to see her old friends小题2:In the author’s opinion, on the train Amtrak ______.
A.the services are quite good
B.the food is terribly expensive
C.all the passengers are polite
D.all the passengers are American小题3:What is the best title for this passage?
A.A painful experience on the train
B.A wonderful lady
C.Train ride—a cultural experience
D.The history of Amtrak
小题1:B
小题2:A
小题3:C
题目分析:文章介绍作者乘火车的经历和感受,他认为乘火车可以受到很好的服务,也是一种很好的文化体验。
小题1:细节题:从第一段的内容:I often take a four-hour trip to visit my children.可知作者乘火车是去看孩子,选B
小题2:推理题:从倒数第二段的句子:If you get hungry, you can buy food in the food car at any time. If you need to use the restroom, there is always one for you.可知答案是A,火车上的服务很好。
小题3:主旨题:从倒数第二段的句子:Riding the train is a great way to increase your knowledge and learn all kinds of cultures.可知作者认为:乘火车—一种文化体验。选C
点评:本文主要还是考查了细节题和推理题,注重综合语言能力的运用,需要根据段落大意,就可以了解文章主旨,结合语境,做出准确的判断。